Lindbäck, Pedersen a Protasiewicz mají jistou GP 2012

Autor článku:

grand-prix.giflindback3.JPGAKTUALIZOVÁNO Na dráze ve Vetlandě si jistotu účasti v seriálu Grand Prix na rok 2012 zajistili Antonio Lindbäck, Bjarne Pedersen a Piotr Protasiewicz. O vítězi závodu rozhodoval rozjezd mezi Švédem a Dánem, přičemž úspěšnější byl Lindbäck. S jedenácti body a jednobodovou ztrátou na vítěze skončil třetí Protasiewicz. Slovák Martin Vaculík vybojoval na své domácí dráze deset bodů a skončil těsně za postupem, když se o lepší výsledek okradl najetím do pásky.

Nervozita a vyrovnanost, to byly základní atributy letošního Grand Prix Challenge ve Vetlandě. Důležitost závodu byla na jezdcích znát, rozhodčí závodu Marek Wojaczek totiž vyloučil hned pětici adeptů na vstup do elitního klubu za najetí do pásky. Podobně jako loni ve Vojensu, kde se radoval Arťom Laguta, stačilo na vítězství dvanáct bodů a znovu se na tuto bodovou hodnotu vyšplhali dva závodníci, kteří se společně utkali o celkový triumf. Ve Švédsku byl Antonio Lindbäck lepší Bjarne Pedersena.

Antonio Lindbäck působil v sobotu velice uvolněně a v klidu, tuto pohodu navíc dokázal přenést na dráhu, kde své jízdy bez potíží vyhrával. Najetí do pásky ve čtvrté sérii notně zamíchalo postupuvou matematikou, ovšem rodák z Ria se nenechal vyvést z míry a vyhrál i svoji poslední jízdu, čímž potvrdil svůj postup. Švéda tedy uvidíme i v následujícím ročníku seriálu Grand Prix, bez ohledu na to, jestli se prosadí mezi nejlepších osm, v což právě doufá jeden z největších Lindbäckových fanoušků těchto dní Martin Vaculík. Právě Slováka, který už Slovákem zůstane a nezíská polské občanství, by totiž Lindbäckovo umístění v top 8 letošního ročníku Velkých cen posunulo mezi patnáct nejlepších jezdců světa.

Drobnou raritou závodu je pětice jezdců Unie Tarnów ve startovní listině, Jesper B. Monberg navíc na jihovýchodě Polska jezdil v loňské sezoně. Tarnowská pětice ve Vetlandě vůbec nezklamala, Bjarne Pedersen postoupil, Martin Vaculík a Krzysztof Kasprzak skončili těsně za postupuvými branami a byli od svých týmových kolegů Seby Ulamka a Leona Madsena odděleni jen sedmým Peterem Ljungem. Připočteme-li k těmto jezdcům ještě Fredrika Lindgrena, který už patří mezi inventář cyklu Grand Prix, zůstává rozum stát nad tím, jak je možné, že tarnowští skončili v letošním ekstraligovém ročníku poslední.

Konečné pořadí:
1. Antonio Lindbäck 12+3 (3,3,3,T,3)
2. Bjarne Pedersen 12+2 (3,2,2,2,3)
3. Piotr Protasiewicz 11 (2,3,1,2,3)
———-
4. Martin Vaculík 10 (2,T,2,3,3)
5. Krzysztof Kasprzak 10 (1,3,2,2,2)
6. Peter Ljung 8 (0,3,3,0,2)
7. Leon Madsen 8 (0,2,1,3,2)
8. Sebastian Ulamek 6 (3,0,3,0,0)
9. Krzysztof Buczkowski 6 (1,2,0,3,0)
10. Jesper B. Monberg 6 (3,1,0,0,2)
11. Joonas Kylmakorpi 6 (T,1,3,1,1)
12. Matej Žagar 6 (2,1,2,1,0)
13. Grzegorz Walasek 6 (2,2,1,1,0)
14. Hans Andersen 5 (1,1,1,1,1)
15. Simon Gustafsson 4 (T,0,0,3,1)
16. Davey Watt 3 (1,0,0,2)
17. Viktor Golubovskij 1 (0,0,0,Fd,1)

Jízda po jízdě:
1. Monberg, Protasiewicz, Watt (Gustafsson T), Ljung
2. Ulamek, Žagar, Buczkowski, Golubovskij
3. Pedersen, Walasek, Andersen, Watt (Kylmäkorpi T)
4. Lindbäck, Vaculík, Kasprzak, Madsen
5. Kasprzak, Pedersen, Monberg, Ulamek
6. Lindbäck, Walasek, Žagar, Gustafsson
7. Protasiewicz, Buczkowski, Kylmäkorpi, Watt (Vaculík T)
8. Ljung, Madsen, Andersen, Golubovskij
9. Kylmäkorpi, Žagar, Madsen, Monberg
10. Ulamek, Vaculík, Andersen, Gustafsson
11. Lindbäck, Pedersen, Protasiewicz, Golubovskij
12. Ljung, Kasprzak, Ulamek, Buczkowski
13. Buczkowski, Watt (Lindbäck T), Andersen, Monberg
14. Gustafsson, Kasprzak, Kylmäkorpi, Golubovskij (Fd)
15. Madsen, Protasiewicz, Walasek, Ulamek
16. Vaculík, Pedersen, Žagar, Ljung
17. Vaculík, Monberg, Golubovskij, Walasek
18. Pedersen, Madsen, Gustafsson, Buczkowski
19. Protasiewicz, Kasprzak, Andersen, Žagar
20. Lindbäck, Ljung, Kylmäkorpi, Ulamek
21. Lindbäck, Pedersen

3 comments

  1. Škoda, Martinu Vaculíkoví scházel pouhý bod na přímý postup. Pokud tedy nakonec nepostoupí (záleží na umístění Lindbacka v GP), pak tedy doufám že v tom případě dostane divočáka, jako vloni Kolodziej. Nebo se nebude měřit stejným metrem a protekci budou mít jako obvykle Poláci? Ať jezdí v GP Martin Vaculík, když už Češi na to nemají výkonnost.

  2. Kolodziej mal minulý rok výbornú sezónu, ale tento rok v GP úplná bieda. Maťo aj keď nepostúpil priamo dúfam že aspoň jednu – dve GP ako náhradník vyskúša. Treba to tam aj tak omladiť si myslím. A Maťo nemá nejakú extra sezónu, to je fakt, dlho trvalo kým si zvykol na nové výfuky asi :) Večná škoda tej pásky, bol by to historický úspech :)

Zanechte komentář: