Na Hádka neměl ve Svítkově vůbec nikdo

Autor článku:

ceska-republika.pnghadek2.jpgAKTUALIZOVÁNO Michael Hádek udělal ve Svítkově razantní krok ke svému prvnímu individuálnímu titulu juniorského mistra České republiky v kariéře. V na pondělí odloženém předposledním závodě Mistrovství České republiky sesbíral Hádek patnáctibodový komplet a vystřídal Václava Milíka na čele průběžné tabulky. Milík skončil druhý, ovšem po třech ztrátách se musel o pořadí rozjíždět s Romanem Čejkou. Šampionát vyvrcholí 10. září v Liberci. Vložený 8. ročník memoriálu Jířího Marxe vyhrál Václav Milík.

Naplánovanou kvalifikaci diváci v Pardubicích neviděli, Stanislav Pouznar a Daniel Hádek se totiž na východě Čech neukázali. Po odpadnutí této dvojice zbyla ve startovní listině šestnáctka jmen, tedy ideální počet.

Mírně řečeno špatně odjel domácí favorit Václav Milík od startu své první jízdy. Vedl Patrik Nagy, ale Ondřej Smetana na něj brzy našel recept. To samé se povedlo i Milíkovi, ale na víc než na dva body jeho snaha nestačila. Mohlo navíc být ještě hůř, když v nájezdu do poslední zatáčky Milík zavrávoral, ale ekvilibristicky ještě udržel kontakt kol s dráhou a ubránil dva body.

Ve druhé jízdě sice vedl Ondřej Veverka, ale technické potíže jej poslaly až na chvost za Romana Čejku a Eduarda Krčmáře, pražský však o bod nepřišel, neb v tu dobu již Zdeněk Růžička v jízdě nepokračoval. Největším favoritem čtvrté jízdy měl být Jan Holub, ten si ovšem nepustil methyl, a od pásky tak odjel asi jen 15 centimetrů, když se jeho stroj zastavil. Vedení si užíval Michal Dudek, za něhož se pěkným manévrem po venku posunul Roland Benkö, jehož ovšem také zradil stroj, a tak si pro dvojku dokroužil Zdeněk Holub.

Do šesté jízdy nejlépe odstartoval Michal Dudek, ale na protilehlé rovině si Roman Čejka našel prostor, kudy se dostat do vedení. Dudek pak musel z druhého místa zastavit, čehož s radostí využili Michal Škurla a Patrik Nagy, ten se ovšem neradoval dlouho, když technické lapálie postihly i jeho.

Jízdu číslo sedm vedl Václav Milík před Pavolem Pučkem a Zdeňkem Holubem, když z poslední pozice upadl Zdeněk Růžička. Mšenský mladík už už opouštěl svítkovskou dráhu, když byla jízda zastavena. Na věci se ovšem nic nezměnilo, když rozjížďka dopadla úplně stejně jako v momentě pádu.  První a poslední problémy Michaela Hádka v mistrovském závodě přinesla osmá jízda. Na Hádka totiž odstartoval Eduard Krčmář a defenzivní jízdou zavíral prostory u mantinelu, kam mířila Hádkova snaha. Zkušenější Hádek však byl i rychlejší a ve třetím kole se nacpal vedle patnáctiletého dravce a protáhl se na první pozici.

Před devátou jízdou vyměnil Roland Benkö motocykl a byla to dobrá volba, Maďar po startu vedl. Za ním jedoucí Roman Čejka však napodobil několik vteřin starý útok Pavla Pučka na Ondřeje Smetanu a protáhl se před jednoho ze dvou zahraničních hostů v pondělním závodě. Druhý z cizinců v závodě Patrik Nagy se postaral o jediné vzrušení v desáté jízdě, když obral o bod Zdeňka Holuba.

Na pořádné problémy v kontextu celého mistrovství si Václav Milík zadělal desáté jízdě. Prohrál s Eduardem Krčmářem, na kterého naplatil žádný z řady Milíkových útoků. Spíše závod dvou dvojiček přinesla poslední jízda třetí série, Michal Škurla se držel v háku za Janem Holubem, ale na předjetí neměl. David Štěrovský udržoval Zdeňka Růžičku v patřičných mezích, mšenský jezdec navíc na konci prvního kola upadl.

Eduard Krčmář odstartoval nejlépe do čtrnácté jízdy, pak mu ale vedle jedoucí Jan Holub vší silou kopnul do zadní části motocyklu a Krčmář ztratil své postavení.  Holub jel třetí, ale bavil diváky skvělými manévry do té doby, až mu připadly tři body. Až za Holubem dorazili pod pásku Patrik Nagy a Pavol Pučko.

V patnácté jízdě Roland Benkö chvíli pomýšlel i na tři body, pak se ale Václav Milík vzdálil a bylo rozhodnuto. Závěrečná jízda čtvrté série mělo rozhodnout o pořadí na chvostu. Michal Klein jel před Davidem Štěrovským, ale musel kvůli defektu zastavit. Štěrovský tak jel při svém soutěžním debutu na svítkovské dráze pro svůj druhý bod v závodě, ale ve třetím kole bez zavinění upadl. Patnáctiletý jezdec však vyskočil a zachránil pro sebe jeden bod.

5:1 porazili maďarští jezdci své kolegy ze Mšena. Michal Klein stačil Benkömu s Nagyem jen do první zatáčky, poté už jel spíše na údržbu před Zdeňkem Růžičkou. Vyhrál Roland Benkö, když svého krajana na protilehlé rovině objel.

Definitivní rozhodnutí o osudu závodu měla přinést předposlední jízda základního rozpisu, která svedla dohromady do té doby neporažené Romana Čejku a Michaela Hádka s Václavem Milíkem a Jan Holubem. Hádek odjel bez potíží, Holub na něj zkoušel něco vymyslet, ale byl to právě on, kdo ztratil pozici, když se kolem něj prohnal Milík. Za bojující trojicí se jen pomalu ploužil Roman Čejka s viditelně nefunkčním strojem.

Pěkná podívaná byla k vidění i v dvacáté jízdě, ve které si za vedoucím Michalem Dudkem několikrát vyměnili místo Pavol Pučko a Ondřej Veverka. Lépe se nakonec smál borec se slovenskými kořeny, který si tak připsal bodík navíc.

O osudu prvního semifinále VIII. ročníku memoriálu Jiřího Marxe rozhodl start. V to druhém odjel Roland Benkö na třetím místě, ale dokázal být po venku velmi rychlý, až se propracoval do vedení. Za ním jel Roman Čejka, ale chyboval, čěhož využil Jan Holub, který se tak napsal do startovní listiny finále. Ve finálové jízdě si spravil chuť Václav Milík, když odvedl celou trojici za sebou.

Řekli:

hadek2.jpgMichael Hádek: Dneska pohoda, já si nemůžu stěžovat. Starty mi šly, motorka jela. Paráda. Připadáš mi úplně v pohodě, když neodstartuješ, tak předjíždíš. Co mám dělat jinýho? Nic jinýho mi nezbývá, když chci titul, musím bojovat, musím startovat, musím pro to udělat všechno možný i nemožný. Co ten memoriál? Posral jsem start, co si budem říkat. Bylo to nakropený, zkoušel jsem to zlomit pod ně, ale promydlil jsem a už mi ujeli a dohnat to nešlo. Byli lepší.

cejka.jpgRoman Čejka: Dneska super závody, hezky jsem si zajezdil. Všechny bylo dobrý až do poslední jízdy, zkazil jsem trošku předstih, chtěl jsem bejt nejlepší, že jo, a trošku jsem s tim hnul moc. Bylo to úplně mimo stupnici, takže ta motorka vůbec nejela. Ani jsem neodstartoval a dojel jsem až čtvrtej. Jel jsem rozjezd o druhý místo, což jsem nečekal, že budu takle vysoko, ale ten jsem prohrál. Milda je lepší. Memoriál nevyšel, ale nevadí. Jedeme dál.

krcmar.jpgEduard Krčmář: Pak ke konci dobrý, ale ze začátku trošičku na hovno. Dvě dvojky, jedna nula, dvě trojky. Prostě na hovno, v jedný jízdě jak jsem dělal nulu, tak jsem moch bejt první, ale Jéňa do mě kopnul, tak mě to srovnalo a předjeli mě všichni. Od startu jsem byl první, tak do mě kopnul, zlomil mi blatník, kozička ohlá. Pak ještě tvrdil, že mě nekop. Co se dá dělat? Kdyby to byl protest, tak to stojí prachy, ale to nemá cenu. Jednou se to vrátí.

holub.jpgJan Holub: Mohlo to bejt lepší určitě. První jízda špatná, nebo spíš žádná. Defekt, moje chyba, nepustil jsem si methyl, no. Pak už to bylo dobrý, i ta poslední jízda byla dobrá, ale tady jsem si při výjezdu brnknul o Haďase, takže jsem hodně ztratil. Co mi řekneš k tomu kopnutí do Edy? Já nevim, k tomu nic řikat nebudu. To je plochá dráha, prasárna to nebyla žádná, bylo to jenom udělání místa.

milik-vaclav.jpgVáclav Milík: Začátek závodu nic moc, pak jsme to teda nějak převodovali, už to šlo. Mohlo to bejt lepší ovšem. Pojedu do Liberce se ztrátou dvou bodů. Chtěl bych to nahnat, ale musel by Haďas taky aspoň jednu jízdu zkazit. Nevím, nějak se to vyvrbí. První jízdu jsem byl určitě přemotivovanej a zmatenej. Chtěl jsem ho hrozně předjet, zasedával jsem to v hlubokým, neměl jsem to dělat. Ale dopadlo to, jak to dopadlo.

Konečné pořadí:
1. Michael Hádek 15 (3,3,3,3,3)
2. Václav Milík 12+3 (2,3,2,3,2)
3. Roman Čejka 12+2 (3,3,3,3,0)
4. Jan Holub 10 (R,3,3,3,1)
5. Eduard Krčmář 10 (2,2,3,0,3)
6. Michal Dudek 9 (3,R,1,2,3)
7. Ondřej Smetana 8 (3,2,0,1,2)
8. Roland Benkö 8 (R,1,2,2,3)
9. Pavol Pučko 8 (2,2,1,1,2)
10. Michal Škurla 6 (1,2,2,0,1)
11. Patrik Nagy 6 (1,R,1,2,2)
12. Ondřej Veverka 6 (1,1,2,1,1)
13. Zdeněk Holub 5 (2,1,0,2,0)
14. David Štěrovský 2 (0,0,1,1,0)
15. Michal Klein 1 (0,0,0,0,1)
16. Zdeněk Růžička 0 (R,d,Fd,0,0)

Jízda po jízdě:
1. Smetana, Milík, Nagy, Štěrovský
2. Čejka, Krčmář, Veverka, Růžička (R4)
3. Hádek, Pučko, Škurla, Klein
4. Dudek, Z. Holub, Benkö (R3), J. Holub (R/st)
5. J. Holub, Smetana, Veverka, Klein
6. Čejka, Škurla, Dudek (R2), Nagy (R3)
7. Milík, Pučko, Z. Holub, Růžička (Fd)
8. Hádek, Krčmář, Benkö, Štěrovský
9. Čejka, Benkö, Pučko, Smetana
10. Hádek, Veverka, Nagy, Z. Holub
11. Krčmář, Milík, Dudek, Klein
12. Holub, Škurla, Štěrovský, Růžička (F4)
13. Hádek, Dudek, Smetana, Růžička
14. J. Holub, Nagy, Pučko, Krčmář
15. Milík, Benkö, Veverka, Škurla
16. Čejka, Z. Holub, Štěrovský, Klein (R3)
17. Krčmář, Smetana, Škurla, Z. Holub
18. Benkö, Nagy, Klein, Růžička
19. Hádek, Milík, J. Holub, Čejka
20. Dudek, Pučko, Veverka, Štěrovský
21. Milík, Čejka

VIII. Memoriál Jiřího Marxe
SF1: Milík, Krčmář, Hádek, Smetana
SF2: Benkö, Holub, Čejka, Dudek
Fin: Milík, Krčmář, Benkö, J. Holub

Průběžné pořadí šampionátu:
1. Michael Hádek 69 (14,13,14,12,13,15)
2. Václav Milík 67 (13,15,14,8,13,12)
3. Jan Holub 63 (13,12,12,14,12,10)
4. Roman Čejka 60 (8,11,12,13,12,12)
5. Michal Dudek 51 (10,11,13,8,5,9)
6. Pavol Pučko 46 (13,8,8,N,9,8)
7. Ondřej Veverka 46 (8,9,9,10,10,6)
8. Eduard Krčmář 37 (10,9,6,9,9,10)
9. Ondřej Smetana 33 (4,1,4,8,9,8)
10. Daniel Hádek 33 (N,7,9,8,9,N)
11. Zdeněk Holub 27 (6,5,2,5,6,5)
12. Michal Škurla 25 (N,N,5,9,5,6)
13. Patrik Nagy 17 (N,N,N,7,4,6)
14. Roland Benkö 13 (4,1,N,N,N,8)
15. Dominik Hinner 13 (2,6,5,N,N,N)
16. Michal Klein 9 (0,3,1,3,1,1)
17. Stanislav Pouznar 9 (3,3,2,0,1,N)
18. Jaroslav Hladký 7 (3,0,4,N,N,N)
19. Zdeněk Vrba 7 (7,N,N,N,N,N)
20. Zdeněk Růžička 6 (N,2,0,2,2,0)
21 David Štěrovský 4 (N,N,N,2,0,2)
22. René Vidner 2 (2,N,N,N,N,N)
23. Milan Čermák 0 (DNR,N,N,N,N,N)

Zanechte komentář: