Olymp Praha si zajistil semifinále doma

Autor článku:

akslany.gifmarketa.jpg AKTUALIZOVÁNO Olymp Praha zajížděl na dráhu Slaného s jediným úkolem – pojistit si semifinále playoff na domácí dráze. Jezdci klubu z hlavního města tomuto zadání dostáli a vezou si po kolektivním výkonu domů vítězství v poměru 51:42. Naopak čtvrteční klání ve Mšeně bude pro AK Slaný tím posledním v letošním extraligovém ročníku.

Utkání sezony měly před sebou oba týmy a lépe začal ten hostující, když si v první jízdě připsal čtyřbodový zisk oproti dvěma slánským. Mohlo ovšem být pro Pražany ještě lépe, kdyby se Matěj Kůs v posledním kole nenechal předjet Robertem Kosciechou.

Do třetí jízdy nastoupil místo Michala Dudka z pozice náhradníka nejkvalitnější závodník v týmu Milana Macha Adrian Miedzinski a byl to právě „Miedzak“, kdo si připsal tříbodový zisk. Od začátku to ale vypadalo úplně jinak, Josef Franc s Matějem Kůsem odjeli od startu a uháněli pro pět bodů. Na výjezdu z první zatáčky si ovšem dvojice neporozuměla ideálně, čehož využil Robert Kosciecha, který se dotáhl na France a přibil jej na mantinel. Pražan vše ustál, ale propadl se až daleko na chvost. Na vedoucího Kůse tak útočil polský dvojblok, z kterého byl rychlejší Miedzinski, jenž využil Kůsovy prasklé pneumatiky.

Domácí v tu chvíli vedli a nic na tom nezměnil ani atak Zdeňka Simoty na pomalejšího Martina Málka, který přinesl Olympu vítězství ve čtvrté jízdě. Simota byl po ne úplně vydařeném startu viditelně rychlejší než Málek, ale na úspěšný manévr po vnější straně oválu si musel počkat až do třetího kola.

Kdyby ve Slaném byla světelná tabule, před pátou jízdou by na ní naposledy v tomto extraligovém ročníku viděli diváci vedení domácího celku. V první jízdě druhé série totiž Renat Gafurov a Ondřej Veverka smazali náskok domácích. Rus bez obtíží vedl a chvíli se zdálo, že by mu Veverka mohl krýt záda před Miedzinským. Pražský junior totiž proti Polákovi se zkušenostmi z cyklu Grand Prix potvrdil pověst skvělého startéra a v prvním kole se vezl na druhém místě. Miedzinski, vědom si své převahy, nepanikařil a Veverku na konci prvního kola s klidem dostal za svá bedra.

Svým špatným startem zajistil Zdeněk Simota divákům v královském městě výborné představení. Simota odjel od pásky až jako poslední, ale počínal si výborně, když mu ve výhledu na vedoucího Matěje Kůse přestali překážet Robert Kosciecha i Martin Málek.

Protože osmou jízdu dovedli Grzegorz Zengota nahrazující Matěje Kůse a Ondřej Veverka k vítězství 5:1, dostali se domácí po druhé úprávě do žolíkové zóny a Milan Mach neváhal. Místo Luboše Tomíčka dorazil ke startu Adrian Miedzinski, jenž plánoval zdvojnásobit svůj bodový zisk. O všem podstatném rozhodl start, Miedzinski objel čtyři kola podle plánu jako první, mezi něj a Roberta Kosciechu se ovšem vklínil Renat Gafurov. Slaný tak bralo jen sedmibodový příděl.

Reálné slánské ambice na výhru udusila dvanáctá jízda, v níž vedl Matěj Kůs a kolegiálně počkal na Josefa France, aby společnými silami dodali na bodové konto svého týmu pětibodové maximum.  Pražský náskok tak narostl na devět bodů a bylo jasné, že není v silách domácího celku vymazat manko.

Více vzrušení než obě nominované jízdy vnesly mezi přítomné diváky události před nimi. Rozhodčí závodu totiž ani v jednom případě neobdržel z depa nahlášené nasazení, a tak jízdy nemohly být odstartovány. Na patnáctou jízdu dokonce dorazil ke startovacímu nařízení Luboš Tomíček, ale k nevoli domácích fandů byl zase odeslán zpět do depa, neboť jeho bodový zisk jej neopravňoval ke startu v poslední jízdě závodu. Tomíček měl nahradit Adriana Miedzinského, který už za prohraného stavu startovat nechtěl.

Řekli:

kus2.jpgMatěj Kůs: Dneska, si myslím, že jsem měl dobrej závod. Škoda první jízdy, ve který jsem se nechal předjet. Ve druhý mi praskla guma, tak jsem přišel o první místo. Třetí jízdu jsem vyhrál, pak jsem dostal pauzu, jel Zengota. Potom v mojí poslední jízdě jsem počkal na Pepu a dojel jsem si pro dva body s bonusem. Já jsem spokojenej dneska. Jak mám rozumět tomu, že jedeš dobře, zlepšuješ se, a pak tě manažer nepostaví? Já jsem po tom nepátral, manažer takhle rozhod a tím to pro mě skončilo, beru to jako hotovou věc.

simota.jpgZdeněk Simota: Tak starty se mi nedařily, ale potom jsem zezadu bojoval a předjížděl, takže docela  dobrý to bylo. Dařilo se celýmu týmu, všichni bodovali, nebyl nikdo, kdo by měl málo, dařilo se. Důležitý je, že jsme vyhráli a postoupili do semifinále. Teď to pojedeme doma, tak uvidíme.

malek-martin.jpgMartin Málek: O dnešku fakt není, co říct, to tam můžeš takle napsat. Dneska mi vůbec nešly starty, myslím si, že to jako nejelo až tak špatně, ale ztroskotal jsem na těch startech. Byl jsem nasazený na Zdendu Simotu a tomu to dneska jelo úplně neuvěřitelně. Škoda, máme po sezoně, byla to asi nejhorší sezona, co jsme zatím měli a uvidíme zítra (pozn.: Mšeno – Slaný).

miedzinski_adrian.jpgAdrian Miedzinski: Jsem docela spokojený, ale mrzí mě, že jsme prohráli, to je velká škoda. Se sebou ale můžu být spokojený, jel jsem dobře. Proč jsi nepřijel na patnáctou jízdu? Nejel jsem, protože jedeme na nových výfucích, jel jsem tři jízdy za sebou, a když jsem věděl, že jsme prohráli, tak už jsem nechtěl jet.

franc.jpgJosef Franc: Dobrý, dobrý. Já si myslím, že jsme zaslouženě vyhráli. Dařilo se všem, myslim si, že i Veverka nejel špatně, že se snažil. Nevím kolik, ale nějakej bodík, myslím se, utrh. Tahali všichni, dobrý. Já si myslim, že to byla paráda. A tvůj výkon? Spokojenost. Ta první nula to bylo takový nedorozumění týmový, s tím se nedá nic dělat. To bych ani nepočítal. Kosciecha ti tam nenechal moc místa, viď? No, to ale nebyl přímo ten důvod. To přibití to už byla taková koncovka, tam šlo spíš o to týmový mezi náma, že se nepodíváme. Jinak všechno v pohodě. Srovnalo se to a bylo to v pohodě. Mně to jelo dobře, akorát jsem byl na blbym místě a pak mi nedal místo na rovině, tak jsem to zabalil, a byl jsem poslední.

veverka.jpgOndřej Veverka: Jo, dobrý, spravil jsem si náladu po Pardubicích, kde jsem to úplně totálně (napodobuje pípání). (Kolem prochází Michael Hádek a říká: „Umí akorát startovat a to je všechno.“) Ne, myslim, že už to bylo to dobrý. Snažil jsem se, ale musím se pořád zlepšovat. Je co zlepšovat.

cejka.jpgRoman Čejka: Dneska super, šlo to, akorát prostě tým prohrál. Vyhořeli některý jezdci a to je problém. Musej jet prostě všichni nebo nikdo. Mně se jelo dneska docela dobře, jel jsem tady jenom s jednou motorkou, na začátku nám prasknul řetěz, takže jsme měli trošku problém, ale v pohodě, odjeli jsme to. Já jsem se svým výsledkem spokojenej.

tomicek.jpgLuboš Tomíček: Já jsem rád, že jsem se zase po dlouhý době, skoro po třech měsících, v Čechách svez, ale nejsem spokojenej. Já bych chtěl mít tak kolem osmi devíti bodů, což by se ode mě mělo očekávat. Jel jsem nakonec čtyři jízdy, ne pět. Mrzí mě, že to bylo naopak, že jsme o těch zmiňovanejch šest bodů prohrávali, když jsme měli vyhrát. Ještě navíc vůči Praze bych byl rád, kdybychom vyhráli, protože Praha mi nepřestala dělat naschvály.

gafurov.jpgRenat Gafurov: My jsme vyhráli a to je jednoznačně to nejdůležitější. Celý tým jel opravdu dobře a všechno šlo, tak jak mělo. Bylo to dobré.

Výsledky:

AK Slaný 42
1 Robert Kosciecha 6 (2,1,0,1,1,1)
2 Michal Dudek NS
3 Martin Málek 1 (0,0,1,0,0)
4 Luboš Tomíček 5 (2,0,2,1)
5 Eduard Krčmář 3+1 (2*,0,1)
6 Roman Čejka 7 (3,1,2,0,1)
7 Adrian Miedzinski 20 (3,2,3,6!,3,3)

Olymp Praha 51
8 Matěj Kůs 8 (1,2,3,2)
9 Josef Franc 14 (R,3,2,3,3,3)
10 Zdeněk Simota 9+1 (3,1,2*,1,2)
11 Renat Gafurov 13+2 (3,1*,2,3,2,2*)
12 Ondřej Veverka 4 (1,1,2*,0,0)
13 Pavol Pučko 0 (0)
14 Grzegorz Zengota 3 (3,0,0)

Jízda po jízdě:
1. Simota, Kosciecha, Kůs, Málek 2:4
2. Čejka, Krčmář, Veverka, Pučko 5:1/7:5
3. Miedzinski, Kůs, Kosciecha, Franc (R4) 4:2/11:7
4. Gafurov, Tomíček, Simota, Málek 2:4/13:11
5. Franc, Miedzinski, Veverka, Krčmář 2:4/15:15
6. Kůs, Simota, Málek, Kosciecha 1:5/16:20
7. Miedzinski, Franc, Gafurov, Tomíček 3:3/19:23
8. Zengota, Veverka, Čejka, Málek 1:5/20:28
9. Miedzinski (!), Gafurov, Kosciecha, Zengota 7:2/27:30
10. Franc, Čejka, Simota, Málek 2:4/29:34
11. Gafurov, Tomíček, Krčmář, Veverka 3:3/32:37
12. Franc, Kůs, Tomíček, Čejka 1:5/33:42
13. Miedzinski, Gafurov, Kosciecha, Veverka 4:2/37:44
14. Miedzinski, Simota, Kosciecha, Zengota 4:2/ 41:46
15. Franc, Gafurov, Čejka, Miedzinski (M) 1:5/42:51

One comment

Zanechte komentář: