Mšeno má zlatý hattrick, porazilo Pardubice 48:42

Autor článku:

mseno.jpgpardubice.gifAKTUALIZOVÁNO Grepl Mšeno se stal už potřetí v řadě mistrem ČR družstev. Domácí ve středečním finále po vyrovnaném průběhu porazili na vlastním oválu Zlatou přilbu Pardubice 48:42. Mšeno v sestavě s čerstvým mistrem světa Gregem Hancockem, jenž zůstal lehce za očekáváním, odskočilo svému soupeři až na začátku poslední třetiny závodu a středočeské městečko poslal do víru oslav svým vítězstvím ve čtrnácté jízdě nejlepší jezdec závodu Martin Vaculík.

Aleš Dryml vystřelil ze startu první jízdy, ale Jan Jaroš jej ve výjezdu z první zatáčky objel, čímž zajistil svému týmu remízu 3:3. Dráha v těchto chvílích nenabízela příliš možností k předjíždění, což bylo jasně vidět při jízdě druhé, kdy Václav Milík za sebou udržel dotírajícího Michaela Hádka, i třetí, která přinesla první vítězství jezdcům s polovinou koně na vestě. Tomáš Suchánek a Ben Barker v ní bez větší námahy přivezli svému týmu pět bodů.

Miláček domácích tribun a domácího hlasatele Greg Hancock přijel poprvé k pásce před čtvrtou jízdou. Z jedničky odjel na jedničku hrdina semifinále Zorro Zetterström, Aleš Dryml ze třetí dráhy odvezl čerstvého mistra světa až k mantinelu a plánoval připojit se za Švédova záda. Zamíchal se ovšem do souboje s Američanem a jeho parťákem Filipem Šiterou, což stálo kapitána hostí propad až na nebodovanou pozici.

Nejen stejné obsazení, ale i stejný průběh jako úplně první jízda finále, měla rozjížďka s číslem šest. Aleš Dryml v první zatáčce vedl, ale navlas stejným manévrem jako při zahajovací jízdě jej objel Jan Jaroš. Jediným rozdílem bylo, že Filip Šitera dojel třetí před Tomášem Suchánkem, jenž odjel z poslední zatáčky přímo do depa, aniž by viděl cílový prapor.

V sedmé jízdě byl Magnus Zetterström opět lepší než Greg Hancock, který v momentě přerušení jízdy jel znovu až třetí. Švédský veterán ovšem na hrbolaté trati nezvládl svůj motocykl a bez zavinění protivníka z druhého místa upadl. Do opakované jízdy rozhodčí Pavel Váňa už Zetterströma nepustil, z čehož domácí vytěžili své první středeční vítězství 5:1.

A druhé přišlo hned v zápětí, ačkoli Východočeši měli jízdu rozjetou velmi dobře a vedli 4:2, když Václav Milík chyboval a ze třetího místa poslal svoje JRM pod nafukovací mantinel a byl vyloučen. V opakované jízdě Michael Hádek s Filipem Šiterou natvrdo odvezli Aleše Drymla k mantinelu a sami neobtěžováni dokroužili pro další pětibodový zisk.

Po dvou maximálních pardubických prohrách následovala delší úprava dráhy. Po ní se vedle Zetterströma postavil Ben Barker v roli taktické rezervy a společnými silami zvládli odvrátit ataky Hancocka a udržet dvojnásobného mistra světa na třetím místě.

Desátá jízda přinesla první prohru pro výtečně jedoucího Martina Vaculíka. Aleš Dryml kolem něj po startu z dráhy u mantinelu proskákal po venku až do vedení, které do konce jízdy uhájil.

Asi nejhezčí okamžiky letošního extraligového finále viděli diváci v jedenácté jízdě, kdy se Magnus Zetterström prosmýkl u mantinelu podél Hancocka, který ale paradoxně využil toho, že Švéd byl rychlejší, ten tak musel do zatáčky u depa najet větším obloukem a nechat kolem obrubníku volné místo, kterým se Hancock vrátil na první místo.

Dvanáctou jízdu odstartovali jezdci Greplu na 5:1, ovšem Ben Barker za bezpečně vedoucím Hancockem brzy zmírnil pardubické ztráty, mladý Angličan měl ovšem plné ruce s tím, aby mu Michael Hádek vše nevrátil i s úroky. V tu dobu Východočeši prohrávali o čtyři body a věděli, že budou muset na našláplé domácí jezdce vymyslet něco speciálního.

Prvním záchvěvem byla třináctá jízda, ve které Magnus Zetterström porazil Maťa Vaculíka a mohlo být ještě lépe, protože za Švédem do poloviny druhé zatáčky kroužil ještě Václav Milík. Slovák však svého soupeře ze sobotního finále Mistrovství světa juniorů s klidem zkušeného harcovníka objel.

S vědomím toho, že se proti ní v závěrečné jízdě postaví Hancock s Vaculíkem, musela se Zlatá přilba pokusit vymazat své dvoubodové manko ještě ve čtrnácté jízdě. Ale i tam se představil Vaculík, který z pozice náhradníka zaujal místo Michaela Hádka. Zvýšené emoce se nejprve projevily letmým startem, a tak museli jezdci ke startu podruhé. Bezpečné vedl Vaculík a pardubičtí drželi skóre alespoň na relativně přijatelné remíze.  Pak ale ve třetím kole Jan Jaroš předjel Aleše Drymla kde jinde než na výjezdu z první zatáčky. O několik metrů později Dryml už jedoucí za Jarošem upadl a jízda musela být znovu zastavena.

Při třetím startu čtrnácté jízdy si z venkovní dráhy jedoucí Jan Jaroš počkal, až Václav Milík odjede nabrat rychlost na venkovní stranu oválu, a dal motocykl pod něj, čímž se vynořil hned za nepolapitelným Vaculíkem, kterému kryl záda až do konce jízdy. Další čtyři body rozdílu přidané k dosavadním dvěma znamenaly před poslední jízdou jediné – Grepl Mšeno se stal potřetí v řadě vítězem extraligy.

Patnáctá jízda už byla jen formalitou a stejně k ní přistoupili Zetterström a Hancock. Ovšem zatímco namísto Švéda stihl pardubický manažer Lubomír Vozár poslat na dráhu Jaroslava Petráka, domácí lodivod nahlásil start Michaela Hádka až v době, kdy už Ben Barker nervózně popojížděl po oválu. Podle pravidel bylo tedy příliš pozdě na nahlášení změny. V samotné jízdě byl bezkonkurenční Martin Vaculík, který tak odstartoval mšenskou radost.

Řekli:

jaros.jpgJan Jaroš: Bolej mě záda, jsem nějakej nastydlej. Ráno jsem dostal křeč, ani jsem se nemoch zvednout, ale nakonec dobrý, zažehnal jsem to. A super, jsem rád, že se to podařilo, od včerejška jsem nespal kvůli tomu, takže jsem rád, že můžem slavit. Byla to zásluha všech. Věděl jsem, že to bude hodně těžký, takže si toho hodně cením. Dvakrát jsi ve výjezdu úplně stejně předjel Alešeš Drymla, co bys k tomu řekl? Domácí dráha, no, to je všechno, co bych k tomu řek.

suchanek.jpgTomáš Suchánek: Tak já si myslím, že to pro nás skončilo špatně. Jeli jsme sem vyhrát a nepodařilo se nám to. Bylo to celej závod vyrovnaný a ten konec se nám nepoved. Z hlediska mýho, mně se vůbec nedařily starty, měl jsem problémy s motorkou, s nastavením a nevycházelo mi to. Domácí to asi měli líp dopasovaný na tuhle dráhu.

barker.jpgBen Barker: Byl to hodně těžký závod. Ligové finále je vždy hodně složité, obzvlášť když nejedeš doma. Na dráze se jelo opravdu hodně špatně. Jeli jsme dobře a byli jsme blízko. Porazili nás až v posledních několika jízdách. Se svým výkonem jsem docela spokojený, tuhle dráhu jsem nikdy předtím neviděl. Jezdí tady mistr světa a je složité závodit proti němu. Doufám, že tady budu moci jezdit i příští rok.

zetterstrom.jpgMagnus Zetterström: Pro mě osobně to bylo dobré, udělal jsem jednu chybu, když jsem upadl, ale zbytek byl dobrý. Bohužel jsme nevyhráli, přijeli jsme vyhrát. Mšeno bylo dnes lepší a vítězství si zasloužilo. Proč jsi upadl? Na začátku ta dráha byla hodně hrbolatá. Později se snažili s tím něco udělat, ale na začátku to byla spíše motokrosová než plochodrážní dráha. Jsme rádi, že jsme zůstali celí a bez zranění. Jak jsem řekl, byli lepší a jediné, co můžeme udělat je sejmout klobouk a gratulovat.

milik-vaclav.jpgVáclav Milík: Jsme druhý, nejsme první, takže to není moc dobrý, ale druhý místo je taky dobrý. Doufám, že příští rok se ještě něčemu naučím, abych pomohl týmu k ještě lepšímu výsledku. Od rána jsem byl takovej divnej, neměl jsem moc chuť závodit, ale pak jsem se do toho jakoby dostal, trochu jsem se nasral. Mohlo to bejt lepší, ale aspoň nějaký body. Co se stalo při tom pádu? U lajny mě to dláblo, byla tam kolej a nestih jsem to ukočírovat, poslal jsem to do prken, abych nešel s motorkou, tak jsem jí radši zahodil.

vaculik.jpgMartin Vaculík: Výborné, vyhráli jsme, mám z toho obrovskou radost. Dráha byla trochu těžší, ale pro všechny stejná. Všichni kluci přidali ruku k dílu, jsme mistři a to je super. A jak jsi spokojený se svým výkonem? Byl dobrý. Škoda těch dvou druhých míst, ale nevadí. Jsme mistři, to je důležité a jsem spkojený.

hadek2.jpgMichael Hádek: Nešlo mi to dneska. Starty mi nešly, poslední dva starty se mi jakž takž drobet povedly, ale jinak jsem spal nebo jsem neuměl odjet. To je u mě největší problém teďko. Motorka jede, ale já nestartuju. S titulem určitě spokojenost. Mšeno hattrick, já mam hattrick, tak ještě vyhrát Zlatou stuhu a můžu skončit na vrcholu.

dryml_ales2.jpgAleš Dryml: Když se člověk podívá na tu soupisku, tak bylo jasný, že není jasnej favorit, že každá chybička se bude počítat do mínusu. Bohužel my jsme dneska měli chybiček trochu víc. V tom závěru jejich dva hlavní hráči to prostě dohráli do konce. Krásnej závod, diváci museli bejt spokojený. Trochu nespokojenost s tou dráhou, oba týmy byly trochu nespokojený se stavem dráhy. Už od začátku se mělo upravovat po každý druhý rozjížďce, protože ty závody by byly bezpečnější a hezčí. Pár pádů tady bylo kvůli tý dráze. A tvůj výkon? Trošku zklamání. Byly tam dvě zbytečný chybičky, v první jízdě perfektní start, malinko mě to tam potáhlo, to by se nemělo stávat. Jaroš toho využil, až trošku moc, že to do mě nahulil uprostřed vinglu. Moch mě předjet trošku líp, čistějc. Dělal jsem osm bodů, mělo by to bejt víc. Tady ve Mšeně to byl můj nejhorší výkon, tahle dráha mně vždycky vyhovovala. Byl jsem několikrát na špatným místě ve špatnou dobu. Jsou to závody, to se stává. (kráceno)

Výsledky:
Grepl Mšeno 48:
1 Jan Jaroš 9+1 (3,1,3,0,0,2*)
2 Stanislav Pouznar NS
3 Filip Šitera 6 (0,2,1,3,0)
4 Greg Hancock 10+2 (1*,2*,1,3,3,N)
5 Jan Holub 1+1 (1*,0)
6 Michael Hádek 6+1 (2,0,2*,1,1)
7 Martin Vaculík 16 (3,3,2,2,3,3)

ZP Pardubice 42:
8 Tomáš Suchánek 3+2 (1*,2*,R,0)
9 Ben Barker 14 (3,2,1,3,1,2,2)
10 Aleš Dryml 8 (2,0,2,1,3,Fd)
11 Magnus Zetterström 10+1 (3,Fd,2,2,3)
12 Václav Milík 6+1 (3,1*,Fd,0,1,1)
13 Daniel Hádek 0 (0)
14 Jaroslav Petrák 1 (1)

Jízda po jízdě:
1. Jaroš, A. Dryml, Suchánek, Šitera
2. Milík, M. Hádek, Holub, D. Hádek
3. Barker, Suchánek, Jaroš, M. Hádek
4. Zetterström, Šitera, Hancock, A. Dryml
5. Vaculík, Barker, Milík, Holub
6. Jaroš, A. Dryml, Šitera, Suchánek (R/4)
7. Vaculík, Hancock, Barker, Zetterström
8. Šitera, M. Hádek, A. Dryml, Milík (Fd)
9. Barker, Zetterström, Hancock, Jaroš
10. A. Dryml, Vaculík, Barker, Šitera
11. Hancock, Zetterström, M. Hádek, Milík
12. Hancock, Barker, M. Hádek, Suchánek
13. Zetterström, Vaculík, Milík, Jaroš
14. Vaculík, Jaroš, Milík. A. Dryml (Fd)
15. Vaculík, Barker, Petrák, Hancock (N)

Zanechte komentář: