Zlatá přilba v jeden den s Velkou pardubickou?!

Autor článku:

ceska-republika.pngpardubice.gifReálně hrozí, že se druhý říjnový víkend v Pardubicích střetnou dvě tamější největší sportovní události roku. Na 14. října jsou naplánovány jak 64. Zlatá přilba, tak i 122. Velká pardubická. Ačkoli již na začátku listopadu bylo oznámeno, že se pořadatelé obou závodů dohodli na prohození tradičních termínů, nyní se zdá, že již dohodnuté neplatí.

O datu pořádání 64. Zlaté přilby vlastně nepřímo rozhodla už Mezinárodní motocyklová federace (FIM), když stanovila termín pořádání V. finále Mistrovství světa juniorů na 13. října. Z toho vyplynulo, že slavný závod o zlatou pokrývku hlavy se znovu pojede v rámci plochodrážního víkendu o den později. Druhý říjnový víkend má ale v Pardubicích tradičně rezervován dostihový sport, v tomto čase se koná Velká pardubická. Rozjela se tak jednání mezi pořadateli obou podniků o prohození termínů a už začátkem listopadu bylo pardubickým plochodrážním klubem potvrzeno, že k dohodě došlo a termíny budou vyměněny. Vše se zdálo být v pořádku.

Až na konci minulého týdne přišla média se zprávami, že se žádná dohoda nekoná a oba závody se budou muset konat ve stejný den. Portál idnes.cz zde píše: „Kolizi termínů měl zabránit magistrát, který původně počítal s přesunem Velké pardubické o týden dopředu. Úředníci se však zapomněli zeptat žokejů, zda jim nebude přesun vadit. A vadil.“ Proti změně termínu se totiž postavil Jockey club, nejvyšší dostihový orgán. Jeho prezident Václav Luka pro idnes řekl: „My s datem Velké hýbat nemůžeme. Druhá neděle v říjnu odjakživa patří dostihům, termín jsme schválili a oznámili jej světu. Vím, že z toho je paní paní primátorka smutná, ale my s tím nic neuděláme.“

Jak ale řekl Pardubickému deníku Petr Moravec, Zlatá přilba je v úplně stejné pozici: „Pro nás je prakticky nemožné termín změnit. My, poté, co jsme tehdy dostali od motocyklové federace jediný termín na 14. října, jsme se ihned spojili se závodištěm a tento termín jsme si s nimi prohodili. Vše bylo v pořádku až do té doby, než na závodišti přišli s tím, že termín si s námi neprohodí. Nám nyní nezbývá nic jiného, než doufat, že dodrží to, co nám slíbili.“

Tisk tak už v předstihu připravuje obyvatele Pardubic na dopravní problémy, které v případě souběžného konání obou akcí, vzniknou v západní části města, kde jsou obě sportoviště od sebe vzdálená zhruba dva kilometry. Komplikace by ale určitě nastaly s ubytovacími kapacitami, které by byly podrobeny náporu návštěvníků obou akcí.

Zanechte komentář: