Hádek a Simota vyhráli Vildeho memoriál

Autor článku:

ceska-republika.pnghadek2.jpgsimota.jpgAKTUALIZOVÁNO + FOTO Třináctý ročník Memoriálu Antonína Vildeho v sobotu vyhráli Michael Hádek a Zdeněk Simota v barvách obhájce triumfu HBC Vrates Divišov. Prohrané velké finále odsoudilo na druhé místo tým Pro-Tec Miletice s Karolem Zabikem a nejlepším jezdcem dne Martinem Málkem v sestavě. Bronz si v pěkném závodě zajistil tradiční účastník MSC Meissen, jehož barvy hájili Ronny Weis a Matthias Bartz.

Začátek sobotního plochodrážního odpoledne ve Slaném narušil déšť, jenž přibližně o čtvrthodinku posunul samotný start. Když se příroda umoudřila, mohlo se jít na věc. Jako první přijeli k pásce domácí Roman Čejka s Michalem Dudkem oddělení německými hosty z Míšně Rony Weisem a Matthiasem Bartzem. Startovní procedura vyšla nejlépe Dudkovi, který pelášil dopředu, zatímco Roman Čejka měl spoustu práce získat v systému pro závod dvojic alespoň dva body za třetí místo, to ale nakonec na čahounovi Bartzovi získal.

Lahůdkový start předvedl v jízdě číslo dvě Zdeněk Holub, ale stačilo mu to na vedení jen do první zatáčky, kde jej předjeli, jak Michael Hádek, tak Zdeněk Simota. Holub se pak ještě propadl za svého týmového kolegu Daniela Hádka, ale to nemohlo nic změnit na prohře reprezentace do sedmnácti let s týmem HBC Vrates Divišov v poměru 2:7.

V poslední jízdě první série se naplno ukázalo, jak déšť změnil podmínky na dráze. Jezdci Žarnovice Ján Halabrín a Vladimír Višváder přijeli daleko za dvojici týmu Pro-Tec Miletice Martin Málek – Karol Zabik, když zejména Halabrín měl spoustu starostí s kontrolou motocyklu na mokré trati.

Jako vyměněný vypadal Vladimír Višváder v prvním kole šesté jízdy. Mšenský bojovník v něm trápil Michaela Hádka. Hádek se na chvíli dostal až za Višváderova záda, ale po malé chvíli dokázal předjížděcí manévr svému sokovi oplatit, aby mu v následujících třech kolech stále více ujížděl. Pro žarnovické z toho byla tedy jen další porážka 2:7.

Zle nedobře odstartoval Jan Jaroš do jízdy proti německému týmu. Brzy se dostal před svého týmového kolegu a začal stíhat oba Germány. Vyzrál i na Matthiase Bartze a když se zdálo, že by mocně dotahující Jaroš mohl předjet na pásce i Ronyho Weise, zabouchl držitel české licence u mantinelu dveře vedoucí k vítězství a nenechal si sebrat čtyři body. Přestože nakonec nezvítězil, byl Jaroš odměněn potleskem solidně zaplněné tribuny.

Nejkrásnější jízdu dne přinesla poslední rozjížďka základního rozpisu. Sešli se v ní neporažené páry Miletic a HBC Vrates Divišov. Celá čtveřice Zabik, Hádek, Málek, Simota si vyzkoušela vedení v jízdě, které nakonec vybojoval Michael Hádek, musel se k němu ale prokousat až ze třetí pozice. Propadl se Zdeněk Simota, jenž vedl, ale už za chvíli byl třetí, aby nakonec se zadřeným agregátem zastavil ze čtvrté pozice úplně. Fanouškovský tým HBC si tento moment po skončení závodu spíše pochvaloval s tím, že si vybral smůlu v momentě, kdy o nic nešlo a postup už byl zajištěn.

Nejvíce emocí ale přinesla jízda o třetí místo a to přitom probíhala úplně poklidně. Němci Weis a Bartz drželi za Michalem Dudkem druhé a třetí místo, což pro ně v matematice závodu dvojic znamenalo třetí místo. Jenže pár metrů za praporem s černým křížem na žlutém poli oba závodníci Míšně zpomalili, což v domnění defektu začali slavit i domácí fandové. Oba slánští tak byli u šachovnicové vlajky jako první. Pozornému divákovi však neuniklo, že po chybě startmaršála se jelo pět kol, a tak dle litery pravidel musely jednoznačně platit výsledky po čtvrtém kole. Třetí místo v závodě tak patří týmu MSC Meissen.

Nervozita z tohoto momentu se pak přenesla i do depa, kdy v rozjitřené disputaci ohledně výkladu pravidel viditelně alkoholem posilněný slánský trenér Karel Průcha fyzicky napadl šéfa divišovského klubu Jana Trojánka.

Samotné finále nenabídlo mnoho vzruchu. Karol Zabik na poslední pozici nedokázal nic vymyslet na před sebou jedoucí Hádka a Simotu, kteří se vědomi si bodového systému, kdy druhé a třetí místo je víc než vítězství, nikam nehnali a bez problému dovedli jízdu k úspěšnému konci a velkému koláči určenému vítězům závodu.

Budeme-li chtít letošní memoriál Antonína Vildeho nějakým způsobem uzavřít, musíme jej hodnotit pozitivně. V pěkném závodě s velkým počtem předjetí zaslouženě vyhrál nejlepší tým. Příjemný ráz plochodrážního odpoledne neohrozil ani déšť, a tak musela většina diváků, mezi kterými bylo spousta rodin s dětmi, odcházet domů spokojených, ačkoli třeba nevyhráli jejich favorité. Akorát program za třicet korun s třemi vloženými černobílými stranami kalí jinak vesměs pozitivní dojmy.

Glosa Jana Trojánka: Ani facka řády nezmění!

Při Memoriálu Antonína Vildeho došlo v jízdě o třetí místo mezi teamem AK Slaný a teamem MSC Meissen k chybě startmaršála, který nechal odjet závodníky 5 kol. Rozhodčí zcela správně ve smyslu pravidel ploché dráhy, ze kterých cituji:  N 070.10.17  Nesprávné ukončení.  Jestliže po absolvování předepsaného počtu kol nebylo dáno znamení  černobílou šachovnicí, bude přesto považován praporek za ukázaný  stanovil pořadí podle průjezdu jezdců čtvrtým kolem, které se lišilo od průjezdu kolem pátým.  Jaká však byla reakce slánských jezdců, mechaniků a dalších mudrlantů, kterých se změna pořadí dotkla, je zvláštní. Ačkoli jsem se jim snažil vysvětlit, že pravidla hovoří jednoznačně, nedokázali to pochopit. Celé to vyvrcholilo po závodě trapným výrokem Karla Průchy „a ty už mě taky s. r. š“ a fackou na mou tvář. To, že to vůbec nic nezměnilo na pravidlech ploché dráhy, je nadmíru jasné. Poopravilo to však mé mínění o dřívějším trenérovi AK Slaný a pár dalších přitakávačích. Jezdcům, kterých se to týká, nemám za zlé emoce bezprostředně po výroku rozhodnutí, ale po závodech by měli mít v řádech ploché dráhy jasno i oni.  A dalo by se říci PŘEDEVŠÍM ONI! Pokud chceme, aby z našich jezdců byli profesionálové, prosím, buďme jim dobrým příkladem!

V dokonalé úctě

Jan Trojánek, předseda Auto Klubu Divišov v AČR

Řekli:

cejka.jpgRoman Čejka: Dneska se mi moc nedařilo. Nejsem vůbec spokojenej s výsledkem. Jako já si myslim, že je vina v motoru. Nechci to přímo svádět na motor, ale nějak mi to nechce jet. Nevim, nerozumim tomu. Kdy jsi jel naposledy pět kol? No, já si myslím, že to měli uznat nám. Myslim si, že šachovnice ukončuje jízdu a to je rozhodující, ale rozhodčí nám řek, že ne, že rozhoduje čtvrtý kolo.

simota.jpgZdeněk Simota: Docela dobrý, no. Vyhráli bychom i tu základní část, kdyby se mi nepodělal motor. Zadřel jsem motor a musel jsem skočit na druhou motorku. Ze semifinále jsme postoupili a ve finále jsme jeli druhej a třetí. Jenom jsem si hlídal Karola, aby nás nepředjel a abychom to dotáhli k vítězství.

hadek2.jpgMichael Hádek: První dvě jízdy nic moc, ale pak se to drobátko drobátko zlepšilo. Laboroval jsem, až jsem dolaborval, že to bylo docela dobrý. Takže spokojenost.

zabik.jpgKarol Zabik: Jsem docela spokojený. Bylo to dobrý závod. Dráha byla docela těžká, ale nakonec šlo i v takhle těžkých podmínkách závodit. Byl to dobrý trénink před dalšími závody. Pojedeš další závody za Slaný? Jednal jsem s Milanem (pozn.: Machem) a podepíšu se Slaným kontrakt.

Konečné pořadí:
1. HBC Vrates Divišov 30
11 Michael Hádek 16+3 (3*,3*,4,3*,3)
12 Zdeněk Simota 14+1 (4,4,R,4,2*)

2. Pro-Tec SK Miletice 30
15 Martin Málek 18 (4,4,2,4,4)
16 Karol Zabik 12+3 (3*,3*,3,3*,0)

 3. MSC Meissen 21
1 Rony Weis 13 (3,4,3,0,3)
2 Matthias Bartz 8+1 (0,2,2,2,2*)

4. AK Slaný 22
3 Michal Dudek 12 (4,4,0,0,4)
4 Roman Čejka 10+1 (2,3*,3,2,0)

5. Smestav Speedway Team 20
7 Ondřej Smetana 6+1 (2*,0,2,2)
8 Jan Jaroš 14 (3,3,4,4)

6. ČR U-17 14
9 Zdeněk Holub 9 (0,2,4,3)
10 Daniel Hádek 5+1 (2,0,3*,0)

7. Dak Moto Liebezeit Jablonec 17
5 Tomáš Suchánek 14 (4,2,4,4)
6 Michal Škurla 3+1 (0,0,R,3*)

8. SC Žarnovica 8
13 Ján Halabrín 6 (2,0,2,2)
14 Vladimír Višváder 2 (0,2,0,R)

Pozn.: Pořadí bylo určeno jízdami o umístění.

Jízda po jízdě:
1. Dudek, Weis, Čejka, Bartz
2. Simota, M. Hádek, D. Hádek, Holub
3. Suchánek, Jaroš, Smetana, Škurla
4. Málek, Zabik, Halabrín, Višváder
5. Dudek, Čejka, Suchánek, Škurla
6. Simota, M. Hádek, Višváder, Halabrín
7. Weis, Jaroš, Bartz, Smetana
8. Málek, Krčmář, Holub, D. Hádek
9. Suchánek, Weis, Bartz, Škurla (R3)
10. Holub, D. Hádek, Halabrín, Višváder
11. Jaroš, Čejka, Smetana, Dudek
12. M. Hádek, Zabik, Málek, Simota (R4)

SF1: Simota, M. Hádek, Čejka, Dudek
SF2: Málek, Zabik, Bartz, Weis

O 7. Místo:
Suchánek, Škurla, Halabrín, Višváder (R4)

O 5. Místo:
Jaroš, Holub, Smetana, D. Hádek

O 3. Místo:
Dudek, Weis, Bartz, Čejka

O 1. Místo:
Málek, Simota, Hádek, Zabik

Zanechte komentář: