Nicki Pedersen může vylepšit bilanci svých týmů

Autor článku:

marketa.jpgpedersen_nicki3.jpgNicki Pedersen má za sebou sezónu plnou rozporů. Patřil na absolutní špičku individuálního pořadí bodových průměrů ve Švédsku, Dánsku i Polsku. Jenže ve dvojici elitních světových lig se svými týmy zaznamenal dvě poslední místa a oba týmy se poroučely o patro níž. To vše ale může trojnásobný mistr světa alespoň částečně vylepšit ziskem mistrovského titulu v České republice.

Nicki Pedersen se v Polsku před sezónou 2012 přesunul kvůli pravidlu omezujícímu počet jezdců Grand Prix v jednom týmu z ambiciózní Stali Gorzów do družstva nováčka Lotosu Gdaňsk. Ten šel od porážky k porážce, až skončil na posledním místě desetičlenné Enea Ekstraligy. Jediným světlým bodem sezóny klubu od Baltu byl právě protřelý Dán, jenž jako jediný jezdec klubu dlouhodoběji snesl ekstraligová měřítka. Podíváme-li se na statistiky podrobněji, zjistíme, že se jedná o unikátní počin. Pedersen je s náskokem skoro čtyř desetin bodu jednoznačně nejlépe bodujícím jezdcem polské ligy, když vozil pro Lotos více než 2,5 bodu na jízdu. V Anglii žijící závodník bodoval ve všech (!) jízdách, do kterých v ekstralize nastoupil. Neměl tedy jediné vyloučení, jediný pád či defekt, což je fantastická bilance. Dodáme-li, že jen v devíti případech dojel Pedersen třetí, je jasné, jak přišel k tak vysokému průměru.

Ve Švédsku to měl Nicki Pedersen podobné, jen ne tak černobílé jako je srovnání osobního a týmového výsledku v Polsku. S Vargarnou Norkköping skončil aktuálně druhý závodník světa poslední, ale alespoň nebyl sestup Vargarny jasný už v létě, jako v případě jeho polského klubu. Tým vlastně ani nebyl dalek postupu do playoff. V osobních statistikách se otec dvou dcer musel sklonit před Nielsen Kristianem Iversenem, letos asi nejlepším závodníkem mimo Grand Prix. Ten byl lepší než krajan o zhruba sedm setin budu na jízdu. V Elitserien už neměl vítěz předloňské Zlaté přilby tak čistý účet jako v Polsku, když nebodoval v celkem sedmi případech.

V Dánsku Pedersenova družina vystoupila z řady polských a švédských týmů a nesestoupila. Holsted se dokonce prokousal do čtyřčlenného Superfinále dánské Superleague, ve kterém skončil nakonec bronzový. Pedersen byl ve statistikách nejlepším jezdcem, když se jen on a Jarek Hampel dostali před deset bodů na závod, jenže Polák startoval jen jednou.

V České republice Pedersen určitě nesestoupí – naopak. Olymp Praha bude i s Nicki Pedersenem v sestavě hájit ve finále extraligy desetibodový náskok proti Zlaté přilbě Pardubice. Tedy týmu, jehož jezdci dokázali jako jediní ze soupeřů obrat velmistra z Jutského poloostrova o ligové body. Lukáš Dryml našel na Dána recept v jarním závodě v Pardubicích v momentě, kdy už bylo o osudu závodu rozhodnuto. Aleš Dryml porazil závodníka tradičně oblékajícího modrobílé barvy minulý týden při prvním finále extraligy v Praze. Nicki Pedersen momentálně vede statistiky domácí extraligy a musel by poztrácet hodně bodů, aby o vítězství přišel.

Pedersen aktuálně ztrácí jen dva body na vedoucího muže seriálu Grand Prix Chrise Holdera a není tedy příliš vzdálen od svého čtvrtého titulu mistra světa. Je zajímavostí, že pokud by Pedersen nevyhrál, získal by svojí první medaili z individuálního mistrovství světa, která by měla jinou hodnotu než zlato. Protože poslední Grand Prix v Toruni už je za dveřmi, spekulovalo se, že Pedersen vynechá extraligu v Pardubicích a nebude riskovat zranění. Dán ale potvrdil svůj příjezd už minulý týden a nyní svůj slib splnil. Jeho jméno je nejlepší pozvánkou nejen na extraligové finále, ale i na 64. Zlatou přilbu, která se jede už příští víkend.

One comment

Zanechte komentář: