Sport TV bude vysílat Grand Prix

Autor článku:

grand-prix.gifAKTUALIZOVÁNO Speedway Grand Prix končí na obrazovkách veřejnoprávní České televize a přesouvá se na placenou Sport TV. Majitel českých vysílacích práv na Grand Prix společnost BMG se dohodla na spolupráci se Sport TV provozující kanály Sport 1 a Sport 2. Na české obrazovky se vrátí přímé přenosy elitního plochodrážního cyklu, všechny závody by měly být k vidění v přímém přenosu na kanálu Sport 1, následovat budou čtyři reprízy. Televize prostřednictvím svého facebooku slibuje i bonusové materiály a odborné spolukomentátory, kteří budou k ruce Ondřeji Voršilkovi, jenž bude závody komentovat. První závod je na programu už tento víkend, v noci z pátku na sobotu od čtyř hodin ráno.

(21/03) V tuto chvíli je spíše nepravděpodobné, že by měl český fanoušek možnost sledovat závody Grand Prix prostřednictvím oficiálního streamu SGP. Ten nebyl dosud vůbec oficiálně potvrzen, hlavně ale byly internetové přenosy realizovány jen v zemích, ve kterých nebyla možnost sledovat závody Grand Prix živě v televizi. Z kolonky těchto zemí v tuto chvíli Česká republika vypadla poté, co práva získala Sport TV, jenž bude závody živě vysílat.

35 comments

  1. To je špatné, protože Sport 1 a Sport 2 nepřijímám a platit se mě za to nechce, leda že bych se stal fanouškem Vaculíka.
    Naše liga v TV asi letos zase nebude ? Televizních kanálů jak maku, pořady které se stále opakují a žádná televize není ochotná dát alespoň z ligy vždy z jednoho kola jeden zápas. Pokud by třeba dával Sport TV s GP i naši ligu a MČRJ, tak bych si i zaplatil.

  2. Myslím, že na speedwaygp.com dávají běžně streamy. Alespoň minulou sezónu tomu tak bylo. Já si tedy kanály Sport 1 a Sport 2 v žádném případě nepředplatím. Zkušenost, kterou jsem udělal s pay-tv platformami Digi TV a Skylink, mi bohatě stačí. Už nikdy více!

  3. Pane Wanke, když se bude jeden sportovní kanál smysluplně věnovat ploché dráze, tak si ho rád zaplatím. Nicméně GP bez české účasti, to není zrovna to co by mě bralo tak, že bych za to platil.
    Možná, kdyby si někdo kompetentní to naše remcání občas přečetl, tak by se dozvěděl, co fanouškům nabídnout, aby svoje peníze utratili třeba za jeho sportovní kanál, či vstupenku na plochodrážní závody. V některých oborech firmy vydávají hromadu peněz aby zjistili co si klient přeje, tady je to možné se dozvědět zdarma.
    Ale jinak jsem vám vděčný, že máte trpělivost a necháte nás vyremcat, Speedway a-z ji kdysi ztratil a díky tomu možná čteme teď více Speedway fakta.

    1. Díky, že nás i nadále čtete. Mě osobně nevadí remcání, pokud je smyslu plné. Myslím si, že pro firmy je plochá dráha drahý a nezajímavý sport. Buďme rádi alespoň za to, že si tato televize vůbec na plochou dráhu vzpomněla. Navíc letos bude na Eurosportu k vidění finálové série Mistrovství Evropy, což je další skvělý krok vpřed.

      1. no jo pane wanke a zase to je placený jak jsme dole již psal tak jen kvůli nárokům finančním polského promotera přišel divišov o závod a nebylo me náhodou myšleno pro jezdce druhého sledu ? či pro jezdce nedisponující takovými financemi jako jezdci gp? a najednou se člověk dočte že jede jonson . golob .. či sajfutdinov.. ati za darmo nejezdí takžer další soutěž je zprofanovaná poplatná jen penězům návštěvy budou jen v polsku

  4. Přiznám, že proxum a podobným věcem o čem se tu píše bohužel nerozumím, ale ten poslední tip na polskou ligu budu zkoušet, díky. Pamatuji že kdysi alespoň na Eurosportu tuším dávali švédskou ligu. a to bylo fajn.
    Nemohu souhlasit že plochá dráha je nezajímavý sport, je tam rychlost, je tam kontakt, celou jízdu je možné přehlédnout z jednoho místa a tudíž není třeba tolik televizní techniky, je bezpečný pro diváky,atd. Jde jen o to ho dostat do medií a do krajů tímto sportem nepolíbených a pomoci tu zajímavost ostatním objevit, pak příjdou i sponzoři. Když žužel baví Poláky, proč by nebavil Čechy. V Polsku jsou v tom asi velké prachy.

    1. Pokud je otázka položena jako „je plochá dráha nezajímavý sport?“ pak zcela jistě ne a platí to co jste napsal. Ale když si sám v duchu položím otázku „je plochá dráha nezajímavý sport pro televizi?“, tak tam už to, ač je mi to moc líto, tak jednoznačné není.

      Jedná se (a u nás obzvlášť) o okrajový sport a moc by mě zajímala čísla, kterých plochá dráha na ČT dosahovala + srovnání s čísly, kterých bude dosahovat teď na SportTV.

      Loni koukalo na Sky Sports na závod Grand Prix v průměru 70 tisíc diváků. Te sice není málo, nicméně ani britská sportovní televize už tento výsledek nepovažuje za takový, který by jim stál za to, aby se ucházeli o práva na další roky.

      Proto bych žádné televizi neměl za zlé, že mezinárodní seriál, ve kterém není žádný český zástupce, nechtějí do svého programu zařadit (vyjma závodu v Praze).

      Co bych ale naopak očekával je to, že by veřejnoprávní televize měla mít automaticky zájem o všechny národní závody ranku mistrovství České republiky, a to bez ohledu na to, zda je pořadatel nebo promotér ochoten tento projekt spolufinancovat. Právě tady si totiž myslím že by měla úloha veřejnoprávní televize být a komerční velké sporty, o které je zájem, by si zcela jistě ochotně rozebraly soukromé televize.

      Ale do problematiky fungování TV, vysílacích práv a podobných věcí nevidím, takže je to jen takový můj naivní pohled na věc :-)

    2. Polská liga je dobrá, sledoval jsem ji na Polsatu, ještě když fungoval analog. Faktem je, že mnohatisícové návštěvy na polských ligových závodech byly běžné i v dobách, kdy polská plochá dráha byla v těžké krizi. Gollob začínal v reprezentaci a jejich družstvo v MS bylo na úrovni Norska, Německa a Maďarska. Je obdivuhodné, jak se dokázali z takové krize vyhrabat až k mistrovským titulům.

  5. Spousta zajimavych nazoru… S nekterymi lze souhlasit vice a s nektrymi mene, nebo vubec.
    My vsichni plochou mame radi a proto nam prijde nepochopitelne jak to, ze ostatni ne?!
    To je ten nas narod uplne slepy a hluchy, ze nechape, ze plocha je uplne nejvic?!
    Kdyz jsem v zime koukal na televizy a videl, ze nekam na Moravu prijelo za par dni lyzarskeho mistrovstvi sveta pres 120000 lidi ochotnych stat / sedet v zime venku a fandit. Videt zavodniky v podstate pouze v zaverecnem finisi… Nechapal jsem. Proc na plochou chodi v pripade Extraligy vetsinou jen stovky divaku?
    Proc na GP v Praze prijede zhruba 6000 cizincu a prijde tak max. 1000 mistnich? V cem to je? Co delaji treba v Polsku lip? Je to opravdu tim, ze plocha je u nas naprosto amatersky sport? (Nebo mam rict neprofesionalni?) V Polsku jsou zavodnici profesionalove – na draze i mimo ni. U nas jsou to v podstate hobisti (ac nekteri tvrdi ze se tim zivi) Totez je organizace klubu a sportu jako takoveho. Jake ma reprezentace cile? Jak se vyhodnocuji? Co se stane, kdyz klub / repre nesplni sve cile??? Nic.
    Co se stane kdyz zavodnici zavod vypusti? Nic. Co se stane kdyz se jezdec / poradatel chova jako idiot? Nic. Kazdej rekne : Budme radi za to, ze mame alespon nekoho…
    Budeme -li chtit vybudovat plochou drahu v silny sport, musime se zacit chovat jako profici. A verte mi, ze to neni vzdycky jen o penezich. Je to o slusnosti, ucte a fair play. Je to o tom, ze plocha draha stejne tak jako kazdy sport je biznys. Muzeme ho dela uspesne a profesionalne a nebo amatersky a neprofesionalne.
    Klobouk dolu pred lyzovanim, basketem, florbalem a kdovi jakym jinym sportem, ktery dokazali chytri lide zvednout ze dna a vybudovat ho do velkych meritek. Na plochy ma kazdy pocit, ze nam nekdo neco dluzi, ze malo dostavame. Ze televize se sportu malo venuje – meli bychom mit zdarma GP v televizi, meli bychom mit zdarma ligu v televizi, taky svedska liga by mela byt v televizi a proc ne polska a anglicka? Mesta by mela davat na plochou vic penez, stat taky, a sponzori? Taky by jich melo bejt vic a mohli by pritlacit…
    A ja se ptam proc?!
    Proc mame furt pocit ze by pro nas nekdo mel neco delat?!!!
    Dokud nesme schopni na kazdej zavod vzit alespon souseda, nebo dva, dokud se jezdci nebudou prezentovat profesionalne, dokud kluby neposkytnou divakum profesionalni zabavu, dokud se komentatori ani nenauci jmena zavodniku a dokud i ten placeny prenos bude komentovan tak STRASNE nudne…. Tak ten nas milovany sport bude tam kde je… u nas v pr…

  6. Souhlasím plně s panem Líbalem. Je plně v kompetenci soukromé TV aby se rozhodla, co se ji vyplatí vysílat a zároveň je smutné, když veřejnoprávní TV náš sport ignoruje, byť má zřejmě za povinnost informovat……
    Mě by bylo i jedno, že TV nedává plochou dráhu, kdyby byly v okolí do 100 km dostupné nějaké pravidelné závody. Do 100 km jsou akorát Březolupy (92 km) kde jsou letos pouze 2 závody za rok, protože jeden ligový dali do Žarnovic, zřejmě už nemůžou samostatně utáhnout ani 1. ligu i když ji jezdili jen ve třech. Na speedway A-z je rozhovor s mým oblíbencem Martinem Málkem – lídrem Březolup, zarazilo mě, že k letošní 1. lize nemá od klubu informace a i to že i on koketuje s flat trackem – to jen poznámka mezi řádky. Další nejbližší dráha je až ve Svitavách ( 162 km), Pardubice (229 km). Pravda, do Kopřivnice to mám 13 km, ale tam už se několik let nejelo a vypadá to, že nepojede. Jediné co jsem nepochopil, že tamní dráze lze pořádat ten flat track a plochou dráhu údajně komisaři nepovolí, ale z nouze se půjdu podívat i na tu americkou plochou dráhu.
    No a pak mě zbývá ŽKS ROW Rybnik, to je 92 km a 6 druholigových závodů do roka. Raději bych své peníze za vstupenku a občerstvení přinesl našim pořadatelům, ale co se dá dělat. Jezdíte někdo pravidelně na ligu do Rybniku a mohli byste přibrat pasažéra ? První závod se jede údajně 7.4., ale nevím zda závod současné počasí dovolí. Jak se pohybuje vstupné v Polsku na 2. ligu ?

    1. Lubinovi….
      občas jezdím na mezinárodní závody do Rybniku……Memorial Lukasze Romanka nebo Memorial Jana Cziszewskiego….bývá tam hodně kvalitní konkurence….minulý rok Pedersen, Lindgren, Golob…a samozřejmě mladí dravci….Patryk dudek, Bartek Zmarzlik….atd….takže je se na co dívat….takže klidně… není problém…stačí se domluvit…
      Jinak souhlasím s předřečníky….nevyjde-li aktivita zespoda…něco se stavem plošiny dělat, nezmůžeme nic….bohužel zakopaný pes tkví v tom, že po roce 1989 jsme možná trošku zaspali dobu…pořadatelské sbory se rozpadly, každý si chtěl vyzkoušet, zda obstojí v podnikání a podobných činnostech…a také musíte mít své lidi v městských zastupitelstvech…..kteří budou za příslušný sport lobbovat….není-li tomu tak, výsledkem je stav, který popisujete….před rokem na ledech v Kopřivnici bylo minimálně….5000 diváků…a věřím, že jakýkoliv závod by měl vysokou návštěvnost, protože lidé přijdou….jsou zvyklí na plochou dráhu v Kopřivnici a okolo….ale byť se všichni pořadatelé snaží seč mohou, jejich počínání ve srovnání s Poláky musí vyznít amatérsky, jelikož tam je plochá dráha „žužel“….téměř národní sport, a proto se k ní chovají jinak….vzpomínám si, jak jsem byl na GP na Markétě a při koupi občerstvení se zastavil s Poláky na kus řeči a z nich vypadlo, že přijeli do Prahy z Gdaňska…..umíte si představit, že by někdo přijel na plochou dráhu do Prahy, uvažujme v hranicích bývalé republiky, z Košic nebo ze Svidníku???…..Nic proti, ale já takovou situaci považuji za sci-fi….Nicméně všem diskutujícím hodně zdraví a veselé Velikonoce….

  7. Aj si dovedu představit, že bych za plochou dráhou jel 800 km, ale to bych musel získat k nějakému jezdci, nebo týmu takové fanouškovské sysmpatie. Třeba kdyby Kopřivnice jezdila ligu a dařilo by se, určitě bych si vzal dovolenou a jel na mač s Prahou. V tomto sportu mám trochu pocit že se vše podřizuje termínově zahraničním ligám a startovnému. Závody se jedou nerovnoměrně v roce, jezdí se ve všední den, jezdci nectí jednu konkrétní soutěž, ale jedou tam, kde jim víc zaplatí, nebo tam kde mají důležitější závod. Hrozně mě vytáčí naše extraliga a 1. liga. Někteří jezdí obě soutěže a každou za jiný klub, to se fakt blbě fandí.A to ještě 1. ligu jezdí béčka extraligy. Nebo se furt kňučí, že nejsou závody pro nižší výkonostní úroveň a když se uspořádá přebor, tak účast těch jezdců pro které je určena vypadá jako noty na buben, místo aby se snažili odjet všechny závody přeboru. Ale kuš, nač ty nářky, ty to nezmění.

  8. běžné streamy ani náhodou polskou nebudou dávat oni ani sami vlastníci práv nevědí co by si za to řekli a… pane wanke myslíte že prodej práv na me polské promoterské firmně bylo to správné? jistě víte že kvůli jejich finančním nárokům se nejede v divišově a přitom mělo býrt me dostupnější nehledejte za vším jen prachy…

  9. Pětice Andreas Jonsson, Tomasz Gollob, Nicki Pedersen, Emil Sajfutdinov a Aleš Dryml byla přímo nasazena do finále. Až na obhájce titulu mají prý všichni slíbeno za účast a s ní spojené marketingové aktivity 150 tisíc zlotých (cca 920 tisíc korun), aniž by vyjeli na dráhu.

    Zdroj: http://www.speedwayfakta.cz/dalsi-rubriky/neprehlednete/mistrovstvi-evropy-zna-finalove-lokace/#ixzz2PxHLNbfu
    tohle jsem se dočetl tady a dívíte se proč chtějí tolik peněz za práva? goloba nesnáším kde je golob je problém a jen prachy by chtěl nemají ho rádi ani poláci několikrát byl doma vypískán nedivím se tomu

Zanechte komentář: