Tomíčkův memoriál už popětačtyřicáté

Autor článku:

ceska-republika.pngAKM_logo.pngUž popětačtyřicáté se 9. září na Markétu sjedou špičkoví domácí i zahraniční závodníci, aby společným soupeřením uctili památku Luboše Tomíčka. Závod začíná na Markétě v 19 hodin.V Luboši Tomíčkovi ztratil český sport plochodrážníka, který byl na vrcholu sil. S pěti tituly mistra republiky v řadě toužil vyhrát Zlatou přilbu v Pardubicích a v roce 1968 nebyl svému snu daleko. Vedl finálovou jízdu, ale v zatáčce se přetočil, dva závodníci včetně pozdějšího vítěze Leifa Enecrony se mu zvládli vyhnout, ale na čtvrtém místě jedoucí Jaroslav Wolf do ležícího Luboše Tomíčka vrazil. Ve věku čtyřiatřiceti let se 20. října 1968 Luboš Tomíček stal šestou obětí závodu o Zlatou přilbu.

Luboš Tomíček se v roce 1957 poprvé objevil na ploché dráze a hned v barvách klubu z hlavního města, který tehdy nesl jméno Rudá hvězda. Od té doby se neustále zlepšoval, až se stal nejlepším československým jezdcem, když vyhrával, co se dalo, včetně pěti titulů mistra republiky. Zároveň úspěšně reprezentoval Československo v mezinárodních podnicích a dotáhl to až do světového finále v roce 1965. Po osm let byl kapitánem československé reprezentace.

Od roku 1969 se na počet tragicky zesnulého Luboše Tomíčka koná v Praze na Markétě memoriál nesoucí jeho jméno. První ročník vyhrál Novozélanďan Barry Briggs. Memoriál Luboše Tomíčka je nejstarším mezinárodním plochodrážním závodem v Praze.

Startovní listina:
1 Rafal Okoniewski (Polsko)
2 Zdeněk Holub (Česká republika)
3 Nicklas Porsing (Dánsko)
4 Cameron Woodward (Austrálie)
5 Václav Milík (Česká republika)
6 Timo Lahti (Finsko)
7 Daniel Nermark (Švédsko)
8 Danny King (Velká Británie)
9 Artur Czaja (Polsko)
10 Jason Doyle (Austrálie)
11 Josef Franc (Česká republika)
12 Renat Gafurov (Rusko)
13 Matěj Kůs (Česká republika)
14 Michele Castagna (Itálie)
15 Max Dilger (Německo)
16 Andrej Kudrjašov (Rusko)

17 Michal Škurla (Česká republika)
18 Ondřej Smetana (Česká republika)

Zanechte komentář: