Grzegorz Knapp tragicky zahynul v Heusden – Zolder

Autor článku:

knapp Včera odpoledne při závodě holandské ligy na dráze v belgickém Heusden – Zolderu podlehl svým těžkým zraněním způsobeným pádem jeden z nejlepších jezdců ledové ploché dráhy Polák Grzegorz Knapp. Grzegorz v závodě soutěžil za družstvo Lelystad Windmills. Po dvou bodech v úvodní jízdě startoval v páté rozjížďce od mantinelu. Při nájezdu do první zatáčky se dostal do kontaktu s Maxem Dilgerem, po kterém jeho motocykl vjížděl přímo na mantinel. Ještě před hrazením, byl ale Grzegorz vymrštěn ze sedla svého stroje a velkou silou udeřil celým tělem do mantinelu bez nafukovacích vaků. Grzegorz zůstal ležet v bezvědomí na dráze a na stadionu se rozhostilo ticho. Za malou chvilku přijela sanitka a začalo se s oživováním. Po pár minutách přispěchala i speciální sanitka pro resuscitaci. Po třiceti minutách neúspěšného oživování, ale lékař oficiálně prohlásil skon Grzegorze Knappa.

Grzegorz Knapp se narodil 18. března 1979 ve Wabrzeźnu u Grudziadze a právě v Grudziadzi začínal s plochou dráhou. Za místní klub také dlouhá léta jezdil ligové soutěže. Mezi další týmy za které v Polsku závodil patří Lublin, Gdańsk, Rawicz a Krosno. Největší úspěchy na klasické ploché dráze slavil ještě jako junior. S družstvem Grudziadze se stal v roce 1997 juniorským mistrem Polska týmů a následující rok s ním byl třetí. V roce 2000 byl čtvrtý ve finále Srebrneho Kasku a desátý v polském juniorském šampionátu jednotlivců.

Roku 2007 začal Grzegorz závodit na ledové ploché dráze. O tři zimy později se poprvé probojoval do elitní série MS Gladiátorů. Minulý rok v lednu doma v Sanoku byl hlavní postavou polského týmu, který při Mistrovství světa družstev skončil jen těsně za medailovými pozicemi čtvrtý. Tuto zimu, i přes špatné možnosti přípravy, dosáhl celkovým desátým místem svého nejlepšího umístění v seriálu MS ledových gladiátorů.

Podle bývalého předsedy grudziadzkého klubu Zbigniewa Fialkowského, byl Grzegorz srdečný, přátelský a snažil se pomáhat druhým.

Třicetipětiletý Grzegorz Knapp po sobě zanechal ženu s dcerou. Čest Jeho Památce!

——————————————–

zdroj: sportowefakty.pl …