Piotr Pawlicki juniorským Mistrem světa

Autor článku:

FIM pawlicki_piotrPardubice – (Přidáno foto) Třetí a zároveň poslední finálový závod Mistrovství světa juniorů do 21 let se stal v Pardubicích kořistí Poláka Kacpera Gomolského, který si tímto zajistil i celkové druhou pozici. Druhý skončil v závodě, který se jel den před legendární Zlatou přilbou Mikkel Michelsen a ukradl tak i druhou medailovou naději našemu Václavu Milíkovi. Ten obsadil na své domácí dráze až osmé místo, což mu stačilo jen na celkově čtvrtou bramborovou. O titulu Mistra svět bylo rozhodnuto již po jedenácté jízdě, kde Piotr Pawlicki vyhrál a nemohl již být v celkovém součtu nikým předstižen. Druhý Čech ve startovním poli Eduard Krčmář, který startoval na divokou kartu obsadil z šesti body dvanáctou příčku.

 

Závod pro Vaška nezačal vůbec dobře. Hned v první jízdě narazil na Piotra Pawlickeho a Mikkela Bech Jensena. Mladý Dán si s oběma adepty na medailové pozice hravě poradil a vyhrál. Pawlicki dojel druhý, ovšem Venda až třetí. Ve své druhé jízdě narazil Milík na Michelsena, který jej rovněž porazil a už už se přiblížil na jeho bodové konto v celkové klasifikaci. Vaška už mezitím přeskočil bodově i Kacper Gomolski, který začal skvěle a první dvě své jízdy vyhrál. Jiskřička naděje přišla v deváté jízdě. Tu Venca vyhrál, i když měl co dělat se svým reprezentačním parťákem Edou Krčmářem, který ovšem nepotřeboval brát body Milíkovi, jenž bojoval o medaile a v cílové rovince udělal chválihodné gesto. Chladná sprcha a definitivní konec naději na stříbro, ale i na bronz přišla v jízdě třinácté. Vašek Milík dojel poslední za zády Thorssella, Gomolskeho a Pieszczeka. Poslední svou jízdu dojel letošní Mistr Evropy juniorů na druhém místě. V celkové klasifikaci to nakonec bylo to nepopulární čtvrté místo. Je to velká škoda, obzvláště když Václav Milík sahal na medaili stříbrnou či bronzovou a navíc ve své poslední juniorské sezóně.

Piotr Pawlicki však v Pardubicích nenechal nic náhodě a i přesto, že závod nevyhrál, jako oba předchozí, už po jedenácté jízdě se mohl radovat z titulu nejlepšího juniora planety pro rok 2014. Oslavy byly velkolepé a to přímo na dráze, kde jej oblehla halda fanoušků. Stříbrnou medaili nakonec obsadil další Polák Kacper Gomolski, který předvedl v závodě v Pardubicích parádní jízdu a až na jednu porážku od Piotra Pawlickeho a Jacoba Thorssella byl v sobotu jednoznačně nejlepší. Bronz pak vybojoval sympatický mladý Dán Mikkel Michelsen, který porazil v rozjezdu o druhé místo novopečeného Mistra světa Piotra Pawlickeho.

Eda Krčmář, co by divoká karta sobotního závodu se v žádném případě ve startovním poli neztratil a podával solidní výkony hodny juniora světové špičky.

Mistrem světa se tedy stal Piotr Pawlicki z Polska, stříbrnou medaili si zajistil Kacper Gomolski a bronzovou dánský mladík Mikkel Michelsen. V sobotním závodě byla vidět jednoznačná nadvláda polské, ale i dánské ploché dráhy a je jen krásné podtknout, že mezi tyto se vklínil i náš junior Václav Milík a vybojoval tak týden po evropském titulu čtvrté místo v Mistrovství světa.

Výsledky:

1 Kacper Gomolski POL 3 3 2 2 3 13
2 Mikkel Michelsen DEN 2 3 3 2 2 12 3
3 Piotr Pawlicki POL 2 3 3 3 1 12 2
4 Nicklas Porsing DEN 3 3 1 3 1 11
5 Jacob Thorssell SWE 2 2 1 3 2 10
6 Kristian Pieszczek POL 2 0 3 1 3 9
7 Fredrik Engman SWE 0 R 2 3 3 8
8 Václav Milík CZE 1 2 3 0 2 8
9 Lasse Bjerre DEN 3 1 2 2 0 8
10 David Bellego FRA 0 2 1 1 3 7
11 Mikkel Bech Jensen DEN 3 1 Fd 2 1 7
12 Eduard Krčmář CZE 1 1 2 0 2 6
13 Nikolaj Jakobsen DEN 1 2 1 1 1 6
14 Szymon Wozniak POL 1 0 0 1 0 2
15 Jonas B. Andersen DEN 0 1 0 0 0 1
16 Gino Manzares USA 0 R 0 0 N 0
17 Zdeněk Holub CZE 0 0
18 Michal Škurla CZE 0

Jízdy:

1. jízda Bech Jensen Pawlicki Milík Bellego
2. jízda Porsing Thorssell Wozniak Andersen
3. jízda Bjerre Pieszczek Krčmář Manzares
4. jízda Gomolski Michelsen Jakobsen Engman
5. jízda Michelsen Milík Andersen Manzares R
6. jízda Gomolski Bellego Bjerre Wozniak
7. jízda Pawlicki Thorssell Krčmář Engman R
8. jízda Porsing Jakobsen Bech Jensen Pieszczek
9. jízda Milík Krčmář Jakobsen Wozniak
10. jízda Pieszczek Engman Bellego Andersen
11. jízda Pawlicki Gomolski Porsing Manzares
12. jízda Michelsen Bjerre Thorssell Bech Jensen Fd
13. jízda Thorssell Gomolski Pieszczek Milík
14. jízda Porsing Michelsen Bellego Krčmář
15. jízda Pawlicki Bjerre Jakobsen Andersen
16. jízda Engman Bech Jensen Wozniak Manzares
17. jízda Engman Milík Porsing Bjerre
18. jízda Bellego Thorssell Jakobsen Z. Holub
19. jízda Pieszczek Michelsen Pawlicki Wozniak
20. jízda Gomolski Krčmář Bech Jensen Andersen
21. jízda Michelsen Gomolski