V Kopřivnici se poprvé udělí český titul v dvěstěpadesátkách

Autor článku:

Již tuto sobotu 29. července se opět můžete na kopřivnický Letní stadión vypravit na plochou dráhu. Letos podruhé zahřmí na našem ovále plochodrážní, ale i flat trackové stroje. Čeká nás pořádná porce ploché dráhy. V jeden den budete moc spatřit hned dva závody.

V první řadě to bude klasický plochodrážní závod v kubatuře 250 ccm. Jedná se o novou kategorii, která je hodně rozšířena v severských zemích, Polsku, Německu a v neposlední řadě i u nás, kde zažíváme velký rozmach. Český jezdec Jan Kvěch je totiž vítězem evropského poháru v této kategorii, tedy neoficiálním Mistrem Evropy dvěstěpadesátek. 

Jan Kvěch pochopitelně na startu našeho závodu nebude chybět. České jezdce doplní ještě Filip Šifalda, mladý jezdec z Chabařovic, který je letošním Mistrem Evropy v nižší kubatuře do 125 ccm, dále pak Petr Chlupáč,  Daniel Šilhán a Milan Dobiáš. 

Startovní listina bude doplněna ještě mladými a dravými jezdi z Polska, Německa a dokonce z Dánska. Jejich jména doplníme postupně. 

Dvěstěpadesátky jsou mladou, ale velmi napínavou disciplínou ploché dráhy, která pomalu, ale jistě roste. V Kopřivnici, stejně jako na mnoha oválech na světě bude mít tato kubatura svou premiéru a Vy se máte na co těšit, protože závody jsou nabité boji dravých mladíků a mnohdy předčí v soubojích i tu klasickou „velkou“ plochou dráhu. 

Druhý závodem bude rovněž nesmírně zajímavý Flat Track. Odvětví ploché dráhy, které nese někdy i podtitul Americká Plochá dráha. Tyto závody jste už na našem ovále mohli dvakrát v minulosti vidět. V dnešní době se však Flat Track velice rozrostl a na startu jednotlivých kategorii bude někdy i 15 jezdců. 

Na kopřivnickém ovále nebude chybět ani náš nejlepší český jezdec Pavol Pučko, který minulý víkend startoval na Mistrovství světa této disciplíny v italském Lonigu a obsadil tam parádní osmé místo. Chybět nebudou ani další jezdci české špičky jako Aleš Plecháč, který skončil v závodě Mistrovství světa v Itálii hned za Pučkem, Jiří Kraus a chybět nebudou opět zahraniční jezdci včetně jedné dívky Jasminy Poppenreiter. Mimo nejprestižnější kategorii FT 1 se jezdí ještě další dvě kategorie FT Classics a FT Veterans. 

Neváhejte proto a přijďte 29. července od 13 hodin na letní stadióny znovu nasát skvělou plochodrážní atmosféru. 

Startovní listiny závodů:
Mistrovství ČR 250 ccm:
1. Jan Kvěch, Markéta Praha
2. Jeffrey Sijbesma, Nizozemí
3. Karol Zupinski, Polsko
4. Maximilian Pongratz, Německo
5. Petr Chlupáč, Markéta Praha
6. Markus Maximus Lill, Estonsko
7. Daniel Šilhán, Liberec
8. Filip Nizgorski, Polsko
9. Milan Dobiáš, Chabařovice
10. Mateusz Adamczewski, Polsko

Flattrack FT1:
2. Jiří Kraus
3. Aleš Plecháč
13. Marcel Oravec
44. Roman Janošťák
69. Michal Špaček
79. Václav Gehart
84. Tomáš Kis
93. Yasmin Poppenreiter
124. Martin Sulzbacher
175. Pavol Pučko
 
Flattrack FT Classic:
2. Jiří Kraus
3. Aleš Plecháč
11. Michal Hloušek
22. Petr Hloušek
28.  Vit Matrka
34. Petr Kolář
36. Jiří Mikšovský
73. Petr Mrázek
97. Vladimír Danko
644. Jakub Matějíček
 
Flattrack FT Veteran:
9. Jiří Slezák ml
63. Jiří Wurm
64. Jiří Slezák st
66. Václav Kvíz
111. Jaroslav Franců
 

Napsal: Tomáš Wanke pro AKPD Kopřivnice (plochadraha.koprivnice.org)
Foto: Lenka Rejdová