Víkend s Challenge v Žarnovici a Pardubicích

Autor článku:

Oba dva světové podniky Challnge o víkendu v Žarnovici i Pardubicích přinesly bezpochyby krásnou sportovní podívanou, divácky velmi přitažlivou. Já však výsledky Chllenge na klasice většinou přijímám s rozpaky. Je to jednorázový závod, na nějž se mohou dobře připravit i průměrní jezdci a když jim sedne dráha, jsou hned v cyklu GP. Tam většinou nic moc nepředvedou. Vrcholem byly loňské výsledky s triem postupujících Berntzon, Kasprzak a Fricke. Kapsprzak prohlásil, že si to chce užívat (??). Doma mu vyčítali, že jezdí GP, ale v Lize za extraligový Grudziadzprohrává s juniory. I letošní Žarnovica mě nenadchla, snad jen postup Patryka Dudka je příslibem oživení v GP.

Při pohledu na startovní listinu mě trochu zarazilo, že kromě letitého Nikolaie Klindta tam není žádný jiný Dán ani Švéd. Jak prohlásil kolega na tribuně v Pardubicích, aby nám to za chvíli nejezdili jen Lotyši, Rusové a Poláci.

Challenge long tracku v Pardubicích byl nádherný a přinesl nevšední zážitek a to i pořadatelsky. Jsem přesvědčen, že tolik soubojů, předjíždění, soupeření, jak říkají Poláci „na žiletky“ a závodění v balíku po celá čtyři kola jsme zde za poslední dva roky neviděli. Ale ruku na srdce, s klasickou dlouhou PD to mělo společného málo, snad jen ty krásný dlouhý motorky.

Já osobně jsem se moc těšil na porovnání dosažených časů s klasikou. Jenže – v našich plochodrážních luzích a  hájích se před lety přestaly dosažené časy divákům sdělovat. V Pardubicích se objevují na světelné tabuli, pokud je v provozu. V neděli nebyla. Jsme jediná země na plochodrážní mapě, která tak činí, podobně jako zrušení časomíry dvou minut pro jezdce. Prý to jsou dvě minuty rozhodčího (???) a urychluje to závod. Mně to přijde vůči jezdcům trochu nefér. Opakuji, že jsme jedinou zemí, která tak činí. Ale zpět k těm časům. Nezbylo tedy než si pár jízd změřit „od boku“ na mobilu. Pak vězte, že dlouhodrážní motocykly byly o 5 – 8 sekund pomalejší než klasika. Ono to má svojí logiku – motocykly jsou delší a poskládání do zatáček tedy složitější. Ale hlavně na krátké rovince nemůžou dosáhnou plné rychlosti z dlouhých oválů tedy kolem 150 km. Určitě by bylo zajímavé porovnat i průměrné rychlosti obou disciplín. To však u nás nejde (???).

foto: Jan Kobzáň

Zanechte komentář: