Dva dny v Berlíně

Autor článku:

Tak jsme se s kamarády vypravili na ledy do Berlína a po dvou covidových letech půstu jsme se hodně těšili (Sanok je daleko). A nutno říci, že jsme po dvou závodech ve Wilmersdorfu určitě nebyli zklamáni.

Už páteční DeutscheMeisterschaft byl velice slušný a asi se těšila i berlínská veřejnost, neboť do ochozů našlo cestu dobrých čtyři tisíce diváků. Dramatičnosti závodu neubrala ani skutečnost, že se z různých důvodu omluvilo několik jezdců a pořadatelé je nestihli nahradit. Startovní listina tak čítala pouze třináct jmen. Na druhou stranu se do ní dostal náš Andrej Diviš. A klobouk dolů, závodil jako v nejlepších letech a se sedmi body obsadil sedmé místo. A to jej rozhodčí okradl o tři body, když nechalnesmyslně opakovat jízdu po nájezdu do posledního kola. Plochá dráha bývá v těchto případech trochu nespravedlivá – v jízdě Diviš jasně vedl a jel si pro tři body, v opakované pak pro poruchu neodstartoval. Překvapivým mistrem našich sousedů se stal Markus Jell s kompletem bodů před Maxem Niedermayerem (14) a Benediktem Moonem (13).

Pozorným fanouškům určitě ve výčtu jezdců chybí dva největší favorité Německa – Johan Weber a nedávný medailista ze Sanoku Luca Bauer. První ještě není zcela fit po loňském zranění a o Bauerovi se v kuloárech říkalo, že se mu zdálo za závod málo peněz (???). Skoro se až nechce věřit. Leč na každém šprochu …………

V sobotu bylo více času a tak jsme před závody navštívili novou stavební dominantu Berlína tzv. Zrcadlový dům, který se nachází na prostranství před hlavním nádražím Je to nádhera a doporučuji. Pak jsme si také prošli prý nejhezčí berlínský bulvár Bismarckdamm. Odpolední volný závod s názvem „Ice speedway for Europe“ byl pak opět trochu ochuzen neúčastní obou výše zmíněných jezdců. Ale zbytek startovní listiny v čele s Franzem Zornem, našimi Hutlou, Janem Klatovským a opět Divišem, Simonem a Němci Jellem, Moonem a Niedrmayerem sliboval dobrou podívanou. A opravdu byla. Škoda, že čerstvý mistr Evropy Zorn pojal závod jako trénink na světové finále za čtrnáct dní v Inzellu a závěr závodu trošičku vypustil. Nenastoupil ani do  jízdy„poslední šance“, kterou tak ovládli naši  jezdci Hutla a Jan Klatovský. Ve finále ale nestačili na medailisty z předchozího dne. Ti si jen si prohodili pořadí – vyhrál Niedermayer před Jellem a Janem Klatovským.

K ozdobám závodu určitě patřila i pátá jízda v pořadí, v níž se střetli naši jezdci – po boji zvítězil Hutla před Janem Klatovským a Divišem. Mám takový dojem, že kdyby se letos jelo MS družstev (dvojic) určitě by to bylo v podání našich na medaili. A to Jan Klatovský není ještě úplně rozježděný.

Foto: Thorsten Horn

Zanechte komentář: