Tak nám končí sezóna, v níž nám udělali z jezdců skokany na lyžích a Polákům zase plivli do polívky

Autor článku:

Nepočítáme-li víkendovou Žarnovici, tento týdenní pardubický Macec a nedělní Pohár SPT PROFIL v Kopřivnici, sobotním extraligovým závodem ve Slaném prakticky skončila plochodrážní sezóna nejen u nás, ale i ve světě. Zajímavý a organizačně perfektní závod měl rozhodnout o titulu mistra ČR, přičemž ve hře byly týmy AMK Pardubic a AK Slaného. Při pohledu na sestavy týmů mohlo být celkem jasno, neboť Východočeši s Milíkem a Lebeděvsem představovali dopředu velkou sílu. Obzvláště když nakonec Štichauer přidal úctyhodných deset bodů. Leč slánští neprodali kůži lacino, a ještě po třetí sérii vedli. Pak se síla soupeře projevila a bylo jasno. Titul putuje do Pardubic. U oslabené AK Markéta Praha bylo opětovně zajímavé sledovat báječného šestnáctiletého kluka Adama Bednáře. Jede opravdu bojovně a na doraz. Přejme mu, ať se hlavně vyhýbají zranění. Dobře se také dívalo na možná naposled jedoucího klasiku Josefa France.

No a jaká stručně řečeno sezóna byla? Z hlediska naší reprezentace nic moc. Kromě juniorů v nižších kubaturách nebylo co slavit. V družstvech ve Vratislavi sice postup do poslední šance, ale tam vyřazení a navrch dost velká porážka od Francie. A v závěru sezóny nejprve dost tristní vyřazení v ME dvojic a nepodařené vystoupení při Zlaté přilbě. Asi jediným pozitivem je postup Jana Kvěcha mezi elitu do GP. A tak mu jen přejme, ať tam není jen do počtu a je úspěšný.

Mezinárodní scéna jen potvrdila suverénní nadvládu Poláků. Týmy, jednotlivci, junioři vše ovládli naprosto suverénně. Jestli je to dobře z hlediska světového speedwaye, nevím. Spíš ne. Švédové se dále nacházejí v hluboké jezdecké krizi, Britové také a nikde není vidět ani náznak k lepšímu a žádná naděje není na obzoru. Progresivně se ukazují snad jen Francouzi. Ale kolik jezdců mají?

No a na závěr kauza Zmarzlik a jeho tupá diskvalifikace ve Vojens. Jsem přesvědčen, že vstoupí do historie jako jeden z nejlepších jezdců historie a vzhledem k věku (28) překoná Maugera i Rickardssona v počtu šesti titulů. To co předvádí na dráze je symfonie. Do Vojens jel s náskokem dvaceti čtyř bodů, a i s průměrným výkonem by tam patrně slavil titul mistra světa. Leč z moci úřední nebyl připuštěn do závodu, protože trénink absolvoval ve špatné kombinéze bez daných reklam. Dostal jsem několik polských periodik, v nichž se hodně na toto téma psalo. A tak p.t. čtenářstvu předkládám pár názorů. Ano, Zmarzlik udělal chybu a měl být potrestán. Předpis umožňuje finanční pokutu i možnost vyloučení. Proč takový jezdec, na nějž se jezdí dívat diváci z celého kontinentu dostal trest nejvyšší? Rozhodovala o tom Juri závodu bez účasti jakéhokoliv Poláka. Nejvíce agilní byl předseda cyklu GP Phyll Morris, který argumentoval tím, že i trénink na GP může vidět až milión lidí a že bez reklamy GP přišel sponzor o velké peníze. I Armado Castagna sehrál svojí negativní roli. Pro Bůh, na stadionu bylo při tréninku asi 50 diváků a ten milión u tv v pátek ve 13 hodin bych chtěl také vidět. Víme, že je to dost nudná záležitost. Proč Zmarzlika na dráhu vůbec pustili? Nechali ho jet a pak mu naloží? Takže máme to jako u skoků na lyžích, kde se kvůli materiálu kombinézy nebo příliš nízko položenému rozkroku dost často vylučuje. Prostě ta suverenita Zmarzlika je někomu trvale trnem v oku a využije každé příležitosti. Zase a je jedno jestli FIM, Discowery nebo BSI plivli Polákům do polívky. Poprvé před lety, kdy pro jejich suverenitu byl zrušen Družinový pohár světa a zaveden závod dvojic SoN (Bartolomiej Czekaňski Przegad Žužlowy). Zajímavé je, že většina jezdců včetně Lingréna se postavili v komentářích za Zmarzlika. Ale ne všichni. Takže při GP jsme už viděli regulérní pranici, vyloučení pro alkohol, ale tohle byla prostě podpásovka pro jezdce, diváky, národ a nakonec i pro sport jako takový. Naštěstí staronový šampion jasně vyhrál poslední závod v Toruni a jasně získal čtvrtý titul. Nevím, co by se dělo, kdyby se tak z nějaké příčiny nestalo. Ale někdo by za to měl nést odpovědnost. A co vím, divákům se nikdo neomluvil.

foto: Petr Makušev (archív)

Zanechte komentář: