Mistrovství světa juniorů vyhrál Emil Sajfutdinov

Autor článku:

sitera-novy.jpgtomicek2.jpgAKTUALIZOVÁNO 3XFOTO
Ostrow wlkp.(PL) – Mistrem Světa juniorů se stal v polském Ostrowě ruský juniór Emil Sajfutdinov.Nepoznal ani v jedné jízdě hořkost porážky a odváží si zlatou medaili.Druhý byl Chris Holder z Austrálie a třetí domácí jezdec Pawel Hlib.Náš Filip Šitera obsadil deváté místo se ziskem osmi bodů a Luboš Tomíček až místo patnácté s dvěma body.

Ostrów Wielkopolski, na místní poměry menší město asi 90 km severovýchodně od Wroclawi se stalo v neděli večer hlavním městem juniorské ploché dráhy. Pořadatelé se na závod dlouhodobě připravovali a výsledkem byla velmi slušná podívaná, natřískaný stadión a suverénní vítězství Emila Sajfutdinova. Pořadatel tak tak stihnul otevřít první část z plánované rekonstrukce stadiónu, novou hlavní tribunu. Celý projekt zcela nového stadiónu lze vidět na stránkách místního klubu Intar Lazur, který jezdí první ligu a dobře. Tento ročník jede velké finále play-off proti Gorzówu a vede po domácím vítězství. V týmu jsou bratři Karlsson a Max, Gjedde, Jankowski, Wegrzyk nebo matador Joe Screen. Za klub jezdil letos i Luboš Tomíček a také poměrně slušně.

 

p1020214.JPG

Ale k samotnému podvečeru. Nástup jezdců nebyl již za deště, který zkrápěl Ostrów ještě odpoledne. Dráha byla v dobrém stavu, nálada v hledišti perfektní. Každý divák měl k dispozici červenou nebo bílou část polské vlajky podle sektoru, takže „kibici“ vytvořili velice působivou obří domácí vlajku po celém obvodu hlediště. To ještě netušili, že na konci nebude vlát červeno-bílá zástava nad hlavou Zabika jako mistra světa.

Ale k první rundě. Dopadla bez velkých překvapení, tři body pro Ivanova, Sajfutdinova, Pavliče a Hliba. Zabik ztrácí první bod s Pavličem, Filip Šitera po dobrém startu propadl až na poslední místo. Ve druhé sérii poráží Zabik Hliba, Filip bere dva body za Risagerem, překvapuje Pavlič nulou. Začíná dobře jezdit Holder, který už neprohraje. Ve třetí sérii berou Sajfutdinov, Hlib, Holder a Pavlič za vítězství tři body. Filip opět boduje druhým místem. Luboš má po třech vystoupeních nulu. Nedá se však říci, že jasnou. Slušně startuje a propadá se na chvost vždy až v průběhu jízdy. Takže Sajfutdinov 9, Holder 8, Hlib 8, Pavlič 6, Risager 6 a celkem nenápadný Jonasson taky 6. Ten vítězí ve své čtvrté jízdě a dostává se do hry o bednu. V následující jízdě vítězí Holder před Filipem a Zabikem, který Filipa neuhonil a přišel definitivně o stupně vítězů. Kling poráží v hektickém souboji Pavliče, ale je následně vyloučen za nebezpečnou jízdu. Luboš má první bod po odstoupení Kennetta.

p1020240.JPG

V jízdě číslo 17 poráží Holder Hliba a Pavliče. Ten tím přichází o medaili, Holder s Hlibem budou naopak čekat, jaký kov na ně zbyde. Vše mají v rukou Sajfutdinov a Jonasson. Ruský borec vítězí systémem start –cíl jako Vaculík ve Slaném a má zlato za komplet bodů. Jonasson jízdu kazí a přichází tak o rozjezd o bronz s Hlibem. Filip přiváži opět dva body a končí s osmi, Luboš jeden a končí se dvěma. Lubošovi to očividně už déle nejde, ale na každého jednou přijde slabší forma. Určitě nezapomněl za měsíc jezdit, před polským domácím publikem asi chtěl předvést lepší výkon. Filip zajel slušně, mohl mít i o bod nebo dva více. Na medaili ale tentokrát nestačilo ani 11 bodů.

Suverénní vítěz si užívá stupně vítězů, je vidět, že s technikou po Tony Rickardsonovi mu to jede jako z praku. Reputaci domácí zachránil Hlib, od Holdera se dobrý výsledek asi čekal. Pavlič, Jonasson a Zabik skončili shodně s deseti body, Zabik asi neunesl tlak, který byl na něho veden jako na obhájce titulu.

 

p1020285.JPG

Celkem slušný ohňostroj na úrovní závodu GP celý večer uzavírá. Nutno podotknout, že i když nevyhrál domácí jezdec, celé hlediště velice sportovně ocenilo vítěze, nikdo nešel domů dřív, než dolétaly poslední rachejtle a dělbuchy. Jediné co mě chybělo, byla absence jakékoliv výsledkové tabule. V hledišti bylo několik desítek českých příznivců, ale vzhledem k tomu, že byl stadión plný už dvě a půl hodiny před závodem, byl každý tam, kde urval nějaké místečko. Zajímavostí závodu bylo, že na startovním roštu stála jako startmaršál žena. A mladé dívky, které s deštníky přiváděli jezdce na správná místa, ještě dnes opěvují všichni polští příznivci. To byla opravdu extratřída.

Výsledky:

1. Emil Saifutdinov (RUS) – (3,3,3,3,3) 15
2. Chris Holder (AUS) – (2,3,3,3,3) 14
3. Pawel Hlib (PL) – (3,2,3,2,2) 12
4. Jurica Pavlic (HR) – (3,0,3,3,1) 10
5. Karol Zabik (PL) – (2,3,2,1,2) 10
6. Thomas H. Jonasson (S) – (2,2,2,3,1) 10
7. Danil Ivanov (RUS) – (3,1,1,0,3) 8
8. Morten Risager (DK) – (2,3,1,2,0) 8
9. Filip Šitera (ČR) – (0,2,2,2,2) 8
10. Lewis Bridger (GB) – (1,2,2,E,1) 6
11. Edward Kennett (GB) – (0,1,1,0,3) 5
12. Simon Gustafsson (S) – (1,0,0,2,2) 5
13. Kjastas Puodżuks (LOT) – (1,1,0,1,0) 3
14. Ricky Kling (S) – (1,1,1,ex,E) 3
15. Luboš Tomíček (ČR) – (0,0,0,1,1) 2
16. Kevin Woelbert (D) – (0,0,0,1,0) 1

R1. Robert Ksiezak (AUS) – NS
R2. Adrian Gomólski (PL) – NS

Zanechte komentář: