Ledové království plné adrenalinu. To byl Autoslide 2009!

Autor článku:

Autoslide 2009Dnes, několik málo dní po AUTOSLIDE-u 2009, můžeme zhodnotit tuto akci. Závod automobilů na ledové ploché dráze se jel v České republice vůbec poprvé. Jak už hlásal slogan, v prvé řadě šlo o maximální dávku adrenalinu a v té druhé o porovnávání sil a jezdeckých stylů mistrů volantu z různých motoristických disciplín.

autoslide09_4.jpg

Pardubice v sobotu 10. ledna přivítaly skvělé jezdce a velké showmany v podobě například Josefa Semeráda, Igora Drotára a mnoha dalších. Mezi dospěláky se blýskli i nadějní mladíci – teprve jedenáctiletý Tomáš Gomzjakov, Jiří Lipš nebo „závodníčka s jemnýma rukama“ Ivana Kuželová (pozn. redakce: slovenský moderátor se příliš netajil sympatiemi k této mladé závodnici). První zmíněný Josef Semerád předváděl kvalitní výkony. Bohužel v jeho cestě za vavříny pro vítěze ho zastavila kolize s jiným vozem a jeho Mitsubishi Lancer deváté evoluce zůstalo nepojízdné. „Mrzí mě, že jsme se nedostali až do finále, ale při takovéto akci je důležité, že jsme hlavně pobavili zmrzlé diváky kolem trati. Pokud dostanu možnost zde startovat i příští rok, tak do Pardubic zase rád přijedu,“ říká Josef Semerád, kterého si diváci zvolili za Krále Autoslide 2009.

autoslide09_1.jpg

Igor Drotár se zase může pochlubit titulem Top car AUTOSLIDE 2009. Není se čemu divit, jeho Škoda Octavia WRC je výstavní kousek. Vítězem královské divize čtyřkolek se stal slovenský jezdec Josef Zimmermann, jenž svedl ostrý předjížděcí manévr s „pekelným“ vozem Audi Josefa Béreše staršího. „Pravda, dal jsem mu menší ránu, ale určitě neúmyslně. Jožo byl hodně rychlý na rovině a při nájezdu do zatáčky začal brzy a příliš prudce brzdit, což jsem nečekal. Proto došlo ke kontaktu, ale řekl jsem mu, že mi to může za rok vrátit,“ usmíval se čtyřiadvacetiletý Zimmermann, kterému se česká premiéra Autoslide-u velice líbila. „Bylo to tady po všech stránkách super. Bezvadná a široká trať, perfektně připravené depo a všechno bylo organizačně naprosto bezvadně zajištěné.“ Dvoukolky se pak staly doménou rovněž slovenského pilota Karola Šedivého. Jeho zelený Seat Ibiza ujel konkurenci v podobě Citroenu C2 S 1600 Tomáše Hurta a samozřejmě nejen jemu.

autoslide09_2.jpg

Česko-slovenský duel se odehrál znovu a s opačným výsledkem než před týdnem v Žarnovici. „Po startu jsem dostal menší ránu, která mi trochu narušila geometrii. Takže jsem byl rád za náskok, který se mi podařilo si zpočátku vybudovat. Ve zbývajícím průběhu finále jsem si od druhého do šestého kola pečlivě hlídal pozici. Ještě jednou chci poděkovat za bezvadný zážitek a doufám, že se Autoslide do Pardubic za rok vrátí,“ dodal sympaťák Karol Šedivý. Velký aplaus sklidili jezdci závodních buggyn. Nejúspěšnějším byl jezdec znojemského KLUB RACING TEAMu ZNOJMO (KRTZ) Boris Vaculík a ukázal tak, že výkon není vše. Startoval totiž s buggynou o objemu 1600 ccm. Z vítězství se radoval už z loňského ročníku v Žarnovici. „Myslím, že se česká premiéra Autoslidu vydařila. Auto jsme nijak speciálně nepřipravovali, jen dali vhodnější gumy. Osobně se mi tohle závodění líbí jako takové a navíc je to vhodně spojené i jako show. Myslím, že jsem si to v Pardubicích dost užil a už se těším na sezonu.“

autoslide09_5.jpg

Divizi junior buggy exceloval mladičký Jiří Lipš. „Byl to nádherný závod s atmosférou. Jezdí se to jinak než klasický autokros, ale mě to hrozně bavilo a výhra byla příjemným zakončením dnešního dne.“

Co říci závěrem? První ročník AUTOSLIDE-u 2009 se vydařil. V Pardubicích byla mrazivá atmosféra a skvělá show. Prostě adrenalin i v takové zimě, jako byla v Pardubicích, nezmrzl. Doufejme, že se v příštím roce sejdeme v ještě početnější divácké kulise a v ještě bohatší jezdecké startovní listině.

Váš tým AUTOSLIDE.

autoslide09_6.jpg

Oficiální výsledky AUTOSLIDE 2009

Divize junior buggy: 1. Lipš Jiří (CZE), 2. Kuželová Ivana (CZE), 3. Gomzjakov Tomáš (CZE), 4. Hanžl Lukáš (CZE)

Divize buggy: 1. Vaculík Boris (CZE), 2. Švestka Petr (CZE), 3. Švábenský Martin (CZE), 4. Marthy Josef (SUI)

Divize 4 x 2: 1. Šedivý Karol (SVK), 2. Hurt Tomáš (CZE), 3. Mottl Martin (CZE), 4. Peško Artem (LAT), 5. Štefan David (CZE), 6. Kosař Martin (CZE)

Divize 4 x 4: 1. Zimmermann Josef (SVK), 2. Beréš Josef (SVK), 3. Pospíchal Miroslav (SVK), 4. Kuza Gábor (HUN), 5. Pažický Daniel (SVK), 6. Drotár Igor (SVK)

autoslide09_3.jpg

Zanechte komentář: